Kako je Jahja Vuković iz Bihaća s 15 godina pristupio terorističkoj organizaciji u Siriji

Mn

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jahje Vukovića, rođenog 1999. godine u Bihaću, zbog sumnje da se borio na stranom ratištu na strani terorističke organizacije.

Optuženi Vuković Jahja (1999.) zvani Abdulaziz tereti se da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije Al Nusra Front koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

Vuković je 22. oktobra 2020. godine izručen BiH, od kada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao avionom u Tursku te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području. 

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije Džebatul Nusra front (Al Nusra Front) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji s istom namjerom, te pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Džebatul Nusra fronta.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. IDIL-a nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio kazneno djelo organiziranja terorističke grupe iz članka 202d., stavak 2. u vezi sa stavkom 1., a sve u vezi sa člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka s mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.