Kako je Poslanik a.s. dovio za umrle?

Postoji i nekoliko drugih hadiskih predaja koje nas upućuju kako da se sjećamo naših umrlih, odnosno šta da konkretno činimo kad zijaretimo (posjećujemo) mezarja i kako da dovimo za naše umrle.

Tirmizi bilježi predaju od Ibni ‘Abbasa u kojoj se kaže da je Vjerovjsnik, s.a.v.s., prošao pored medinskog groblja, okrenuo se prema njemu licem i proučio dovu sličnu naprijed navedenoj.

Hazreti Aiša, r.a., prenosi da je Poslanik, a.s., katkada noću znao izlaziti do obližnjeg medinskog mezarja Beki’a i obraćajući se Svevišnjem Gospodaru učio dove za umrle stanovnike tog kaburistana.

Jedne prilike je Aiša upitala Resulullaha šta da uči kad ulazi u mezarje ili prolazi pored istog, pa ju je Muhammed, a.s., podučio selamu i dovi sličnu onoj koju prenosi Burejde, r.a.

Ibn Ebu Mulejke kaže: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: “Posjećujte vaše umrle i nazivajte im selam, jer vi u njima imate ibret (pouku).’’(Ibn Ebu Dunja, hasen)

Od Nafia se prenosi da Ibn Omer ne bi nikada prošao pored nekog kabura, a da ne bi stao i nazvao selam umrlom. (Imami Gazali, Ihja, poglavlje “Život poslije smrti’’)

 

Ovi postupci nazivanja selama i učenja dove za oprost grijeha umrlima, pokazuje veličinu islama i brigu koju islam pruža prema svakom ljudskom bića, pa čak i nakon njegove smrti.

Iz navedenih predaja i mnogih drugih koje nismo spomenuli, da se zaključiti da u bonton i edeb muslimana spada da često uče dove za svoje merhume, te da im pri pomenu predaju rahmet.

 

Različiti su vidovi i načini predavanja rahmeta. Kada spomenemo Poslanika, a.s., onda donesemo salavat. Za ashabe obično kažemo: radijellahu anhum, a za ostale muslimane, dobre ljude i ulemu koristimo druge različite vidove dove, odnosno predavanja rahmeta (rahmetullahi ‘alejhi, rahimehullah i dr.)

 

Druge poslanikove dove

 

Pored nazivanja selama i navedene dove za naše umrle (prenesenu od Burejde), preporučuje se učenje i drugih dova za oprost grijeha. Te dove možemo učiti i na arapskom, ali i našem jeziku.

U nastavku navešćemo nekoliko drugih Poslanikovih dova za umrle. Ovi sadržaji nas upućuju na to kakve bi i naše dove za naše merhume trebale biti.

Navedeni su prijevodi na naš jezik kako bi se što veći broj naših muslimana mogao okoristiti istima:

– “Allahu moj, oprosti mu i smiluj se, grijehe mu pobriši i sačuvaj ga, počasnim ga mjestom blagodari i širokim učini ulazak u kabur, očisti ga vodom, snijegom i hladnim zrakom, očisti ga od grijeha kao što bijelu odjeću čistiš od prljavštine! Udijeli mu kuću (ahiretsku) bolju od njegove dunjalučke i saputnicu bolju od njegove dunjalučke! U Džennet ga uvedi i zaštiti ga kazne zagrobne (i od vatre džehenemske)! “(Muslim, Nesai)

 

–          “Allahu moj, oprosti našim živima i našim mrtvima, našim prisutnim i našim odsutnim, našim mlađima i našim starima, muškim i ženskim! Allahu, onoga koga poživiš među nama, učini da živi u islamu, a onoga koga na ahiret preseliš, preseli ga u imanu! Allahu, ne uskrati nas Tvojih nagrada njemu i ne skreni nas s Pravoga puta poslije njega!” (Ebu Davud, Ibn Madže)

 

 – “Allahu moj, dotični je u Tvojoj zaštiti i u dosegu Tvoje blizine – zato, zaštiti ga od stradanja u kaburu i od džehenemske kazne! Ti si Posjedovatelj iskrenosti i Istine – te zbog toga oprosti mu i smiluj mu Se, jer, doista, Ti si Onaj koji oprašta i koji je Milostiv.”(Ebu Davud, Ibn Madže)

 

–          “Allahu moj, rob Tvoj, sin robinje Tvoje potrebuje milost Tvoju, a Tebi ne treba kazna njegova. Ako je bio dobročinitelj, povećaj broj njegovih djela, a ako je bio griješnik, ne obaziri se na grijehe njegove!”  (Taberani, Hakim)

Drugi ibadeti za umrle

 

Postoje hadiske predaje koje nas upućuju da pored selama i naših dova, umrli imaju koristi ako za njih dajemo sadaku (iskopamo bunar, napravimo hajir česmu, stipendiramo nekog učenika ili studenta, potpomognemo siromaha i slično). Za umrle, po slovu hadisa, možemo postiti određene dane ramazana ili zavjetnog posta koje su oni htjeli ispostiti, ali ih je smrt preduhitrila, te za naše umrle možemo obaviti hadždž i umru.

I za kraj: Allahu moj, oprosti našim umrlima, smiluj im se, učini im kaburove prostranim, a njihov boravak u berzahu prijatnim i ugodnim. Oprosti im njihove pogreške i pređi preko loših postupaka njihovih, jer su oni samo Tebe obožavali i u Tvoju se milost nadali. Ti si Milostiv i Onaj koji prašta, pa njima i nama oprosti, te daj da na ahiretu budemo u džennetu prostranom zajedno sa poslanicima, šehidima i svim našim voljenima. Slavljen neka si Ti,  o Gospodaru, Koji mnogostruko nagrađuješ, daruješ i praštaš!