Kako je prošao današnji bojkot benzinskih pumpi u BiH

Bojkot pumpi

Podsjetiti ćemo, nepoznati organizator pozvao je na bojkot benzinskih pumpi u periodu od 25. do 26. juna tekuće godine, kao reakciju na sve veće cijene nafte i naftnih derivata bez bilo kakve intervencije nadležnih institucija.

Kako smo već pisali, jučer smo provjerili koliko su se građani pridržavali najavljenog bojkota. Na nekoliko pumpi u USK smo provjerili stanje prodaje goriva i uglavnom je bilo uobičajeno kao i svaki drugi dan, dok je na nekim benzinskim pumpama promet bio povećan uslijed boravka velikog broja naših ljudi iz EU zemalja preko vikenda. Ista situacija je bila i u drugim kantonima kao i u Republici Srpskoj, odnosno BiH u cjelini.

Situacija je bila ista i danas. Neke benzinske pumpe su bilježile isti promet kao i obično u dane vikenda, dok su neke imale povećan promet, a posebno one koje se nalaze uz magistralnu cestu na putu prema graničnim prelazima.

Iz svega ovog može se zaključiti da poziv na bojkot nije imao pozitivne rezultate niti odziv kod građana, ne zbog toga što im odgovara cijena, već jednostavno nisu u mogućnosti da ispoštuju jedan takav poziv, bar ne trenutno.

Ostaje nam da se nadamo da će se se cijene stabilizirati i vratiti u neke normalne tokove, jer, prema svemu napisanom, od državnih i entitetskih institucija ne možemo očekivati bilo kakvu stabilizacijsku strategiju u izbornoj godini, a vjerovatno bi bilo isto i da nam izbori nisu na pragu.