Kako je raskol unutar srebreničke SDA zakomplicirao organizaciju godišnjice genocida?

Home

Kako je raskol unutar srebreničke SDA zakomplicirao organizaciju godišnjice genocida?


Politička situacija u Srebrenici je od lokalnih izbora veoma napeta, a dodatno cijelu situaciju usložnjava raskol unutar SDA koji svako malo eskalira u ovoj općini. Posljednja događanja su samo dodala „ulje na vatru“.

Ovaj put, problem nastaje oko formiranja Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Tako već nekoliko dana, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari, Sadik Ahmetović upozorava da jedan dio općinske delegacije pokušava da na jedan nelegitiman način imenuje Organizacioni odbor. Kako je ukazivao, odluka o timu koji treba da organizira obilježavanje godišnjice se pokušava donijeti bez ućešća Upravnog odbora Memorijalnog centra kao i većine udruženja koja predstavljaju žrtve, kao i na mjestu koje za to nije predviđeno – Kladnju.

- Sastanak se trebao održati u Memorijalnom centru, a Upravni odbor će u srijedu na svojoj sjednici donijeti odluku o Organizacionom odboru. Kao institucija ćemo učiniti sve da donesemo najbolju odluku koja će zaštiti dignitet Memorijalnog centra – kaže Sadiković za Avaz.ba.

Upravni odbor Memorijalnog centra Potočari je u saopćenju, od prije nekoliko dana, objavio da je „u najmanju ruku neozbiljno da zamjenik načelnika, koji je produžena ruka aktuelnog načelnika Srebrenice, Mladena Grujičića, saziva Organizacioni odbor, bez znanja Upravnog odbora Memorijalnog centra".

Ipak, danas se u Kladnju i održao neformalni sastanak koji je organizirao zamjenik načelnika Srebrenice Nermin Aluvuković. Tu je "odlučeno" da će predsjednik Organizacionog odbora biti nekadašnji načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković. Kako nam je rečeno, sastanak je protekao u burnoj atmosferi, a učesnici su najviše negodovali zbog poteza zamjenika načelnika Alivukovića, čije je imenovanje još ranije izazvalo buru u srebreničkoj SDA.

To nam je potvrdio i Duraković. On je za naš portal kazao da su danas htjeli inicirati niz aktivnosti kako bi se krenulo s pripremom obilježavanja 22. godišnjice, a govorio je i o nerezonskim potezima Alivukovića.

- Na početku smo imali negodovanja zbog načina na koji je aktuelni zamjenik načelnika uopće formulirao pozive na razgovore. Alivuković je bez znanja Upravnog odbora sazvao neformalni sastanak. Mislim da to nije bilo korektno zbog toga što Upravni odbor mora znati šta se dešava - objašnjava Duraković

Kazao je da nije imao nikakvu ambiciju da nastavi obnašati ovu funkciju, ali je naglasio da će je sigurno prihvatiti, ukoliko do formalnog prijedloga dođe.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavio: Pon, 03/04/2017 - 20:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top