Kako na kvalitetan način provesti dane u Mekki nakon završetka obreda hadža

O dušo, došla si u goste Gospodaru svome, zar od edeba nije da se muhabeti sa Domaćinom kuće, a edbli nije da se okolo osvrće i na mahne iznalazi. Muhabet s Domaćinom njenim je dova, namaz, Kur'an, tavaf, razmišljanje pa i samo gledanje. Iskoristi vrijeme da zikriš, u nijetu kojeg nosiš da kraj Kabe što više vremena provodiš u dovi, učeči Kur'an i zikreći.

 O dušo ne budi teška već lahka i draga Domaćinu svom Koji ti je omogućio ulazak u Kuću svoju. Kad je Allah milost ukazao i boravak ti produžio zar ti drago nije!? Gospadaru svome zahvalna budi na blagodatima Negovim se našućurati ne možeš.

Vrijeme u Mekki koje provode hadžije možemo podijeliti na tri dijela:

– Prvi period: dolazak, obavljanje umre, slobodni dani, priprema za Minu, odnosno Arefat

– Drugi period: dani obreda – Mina, Arefat, džemreta, tavaf i sa'j

– Treći period: od četvrtog dana Bajrama do oprosnog tavafa

Za ovogdišnje hadžije upravo treći period je najduži slobodni vremenski period koji imaju na raspolaganju. Ta „sloboda“ sa sobom donosi izbor, odnosno izazov pred svakog hadžiju kako će to vrijeme da planira, iskoristi, popuni. To je jedan od prvih ispita gdje možemo sami sebe testirati da li nas je hadž promijenio, odnosno, da li smo promjenili svoj odnos prema blagodatima, vremenu. Jedna od dova koja svakako treba da bude dio naše svakodnevnice jeste da nas Allah sačuva toga da blagodati spoznamo tek onda kad ih izgubimo, prenosi Akos.

Ne smijemo sebi dozvoliti da desetak dana „nagradnog ostanka“ u Mekki ne iskoristimo kao umru koja u drugom dijelu godine košta oko 3 000 KM. Prava bi šteta bila da ovo shvatite tek kad se vratite kući, svojoj porodici. Umjesto da budete radosni u njihovom društvu, vama će misli biti u Mekki, na propuštene dane, prilike.

Prijedlozi kako planirati i iskoristiti dane u Meki:

– Obavljanje dobrovoljne umre za sebe, ili za žive/umrle članove porodice itd.

– Obavljanje makar jednog tavafa dnevno jer je to ibadet koji jedino u Mekki pored Kabe možemo obavljati. Svaki grad ima svoj korzo, šetalište, mjesto gdje se njegovi stanovnici rado okupljaju. Za Mekku to su tavaf i saj.

– Obavljanje namaza u Haremu. Uz mali napor mogu se obaviti tri ili četiri namaza u Haremu dnevno i provesti trećinu ili polovinu dana/noći u Haremu

– Zikr je ibadet koji nema vremensku i lokacijsku ograničenost. „Vremenske otpatke“ koji nam u vidu čekanja (lifta, u restoranu, autobusa, u gužvi prije ili poslije namaza u Haremu…) oduzmu znatan dio dana popunite zikrom. Od jutarnjeg/večernjeg do zikrova koji se mogu ponavljati po 100 puta ili više. Tavaf je vrijeme i mjesto za zikr i dovu.

– Učenje Kur'ana – Mekka i Medina su najbolja mjesta za učenje i razmišljanje o Kur'anu jer je tu Objava dolazila čovječanstvu. Vrijeme u Mekki je jedinstvena prilika da proučite cijeli Kur'an.

– Dova u Mekki sa pogledom na Kabu je životni san miliona muslimana.

– Noćni namaz – iskoristi priliku u zadnjoj trećini noći u haremu Kabe da obavljaš noćni namaz, makar dva rekata

– Obilazak znamenitosti Mekke

Image

Najveći izazov za naše hadžije u Mekki jeste kako izbjeći duga čekanja lifta i u restoranu. S obzirom da je broj osoba u hotelu duplo veći od kapaciteta duga čekanja možete izbjeći ako se krećete u suprotnom smjeru od većine. Na obroke idete na samom početku termina ili na kraju, a najbolje je potrebu za hranom svesti na jedan obrok dnevno i zemzem. Hurme, sjemenke i zemzem su odlična kombinacija da izliječite svoj organizam, da ga odmorite i da možete provesti što više vremena u Haremu. Namaz u Mekki je vrijedniji 100 000 puta od namaza na nekom drugom mjestu i druga djela se višestruko nagrađuju, ali sa druge strane i loša djela se višestruko „boduju“. Zbog toga potrebno je uložiti napor u izbjegavanje stanja i (ne)prilika gdje možemo upasti u grijeh. Ono što svakako moramo izbjeći jeste beskoristan govor, u kojem nema nikakvog dobra, a popunjen lošim kroz ogovaranje, potvaranje, optuživanje. Dovoljno je da u hodniku, u liftu ili restoranu čujete jednu rečenicu koja će vam pokvariti dan ili možda nešto najvrijednije što imate kod sebe.

Da li si brate učio dove Allahu da popravi naše vlastito duhovno i tjelesno stanje, da popravi stanje Ummeta, a posebno da li si brate Allaha molio da pomogne Bošnjake i sačuva Domovinu od zla djela zlih ljudi. Kome se obraćaš? Ko može popraviti i promijeniti stanje ljudi i situaciju u svijetu? Pisanje po društvenim mrežama, tužba ili dova Allahu! Odluči, samo je jedna strana? Molim Allaha da nas uputi na Pravi put! Amin!