Kako nas političari časte: Od razmaženog naroda do srednjeg prsta i jadikovanja zbog skupog goriva

.
Odnos političara prema građanima u Bosni i Hercegovini nikada nije bio na zavidnom nivou, ali ono što javnost može čuti i vidjeti posljednjih mjeseci je neka vrsta obrnute psihologije, gdje se građani moraju izvinjavati političarima

Nakon što je prije dva dana novinarima pokazao srednji prst, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik građane je sinoć još jednom počastio "moralnom lekcijom".

Komentarišući poskupljenje goriva te najavu ukidanja akciza na gorivo Dodik je moralisao građanima. Želio je očito poručiti da poskupljenje goriva ne pogađa toliko stanovništvo, jer kako on to vidi na cestama su velike gužve i niko zbog rasta cijene goriva nije parkirao automobil.

 

"Slušajte, nisam ja valjda jedini koji ovdje ima oči. Ali ja vidim da je veća gužva, svi su u automobilima, niko nije zaustavio automobil jer je cijena povećana s 2,30 na 3,20 KM. Svi voze automobile i svi se zadnji toga odriču. Ako je to toliki udar, prvo se ugasi motor je li tako? Pa se ne vozi onoliko koliko se vozilo. Danas ne možete da uđete ni u jedan naš grad i izađete", rekao je.

Potom je savjetovao građane da "pomalo ugase automobil".

 

"Svi možemo pomalo ugasiti automobil. Izađite u ovaj grad (Banja Luka) i vidite ko se vozi gradskim prevozom, ima li ih? Veoma malo, ima, ali nije to ta vrsta priče. Ja kad sam išao u srednju školu morao sam propustiti lokal, kako smo ih zvali, jer ima previše ljudi. Sada u oba smjera Banje Luke, četiri trake su prepune. Ne tvrdim da to ne treba, ali nemoj da jadikujete. Naša priča je da osiguramo dovoljno nafte i naftnih derivata i to radimo", poručio je.

 

Sve te savjete podijelio je političar koji se duže od deceniju vjerovatno više vozi helikopterom nego automobilom, pa sada poručuje da bi umjesto da vlast odgovorno postupi, građani nađu razumijevanje za političare.

Slično je i ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković ocijenila naše građane, nazvavši ih pomalo razmaženim.

 

Početkom godine ona je komentirajući materijalno stanje građana u BiH i analizirajući ekonomsko stanje poručila da niko nema pravo biti umoran te da se treba boriti i raditi. U takvoj konstataciji ništa ne bi bilo sporno da ministrica Turković nije kazala da svi u suštini imaju jako dobar život ako imamo šta pojesti i svjetlo i toplinu u domu te da smo inače razmaženi.

Niko ne treba da bude umoran od toga. Niko. Svi mi imamo jako dobar život. Onaj ko ima toplinu u domu, svjetlo, ko ima nešto da pojede, ne može biti umoran. Mislim da smo mi razmaženi", ocijenila je ministrica", ocijenila je tada ministrica.

 

Ovakve poruke pokazuju koliko su političari ustvari odvojeni od realnosti te kako se nekada ne ustručavaju otvoreno kritikovati javnost koja ih bira i za koju su dužni raditi i stvarati bolje uslove