Kako pogrebna društva u USK sahranjuju umrle od Covida

sahrana
Od početka pandemije u Bosni i Hercegovini je preminulo više od 6.000 osoba, a u USK više od 300.

Pacijenti u bolnicama umiru sami daleko od svojih porodica. Njihova tijela već na bolničkom odjelu medicinari zatvaraju u plastične vreće a nakon toga ih preuzimaju pogrebnici.

Cijena ukopa ovakvih pacijenata prije nekoliko mjeseci iziskivala je dodatne troškove pogreba jer su pored vreće i drvenog kovčega morali plaćati i limeni kovčeg.

Pacijenti koji umru u USK bolnicama od Covida prvo se zatvaraju u PVC vreće i zatvaraju se hermetički u drvene kovčege. Preuzimaju ih pogrebnici i po pravilima porodice nemaju pravo vidjeti umrlog i oprostiti se od njega.

Vlasnik pogrebnog društva Damir Zjakić izjavljuje da je situacija različita. Zavisi od porodice do porodice, neki bi jako htjeli vidjeti zadnji put umrlog ali nažalost nemaju to pravo.

Kod redovne smrti dozvoljeno je opraštanje od umrlog.

Pogrebnici prilikom preuzimanja tijela iz bolnice nose kompletna zaštitna odjela. To su rukavice kape i maske. Ukop umrle osobe se vrši tako da se osoba stavi u hermetički zatvorenu PVC vreću zatim u limeni kovčeg i na kraju u drveni kovčeg.

Cijena jednog limenog kovčega koštala je 230 KM a vreća 30 KM. Sve je to iziskivalo dodatne troškove za porodicu kazao je Zjakić.

Danas se osobe umrle od Covida sahranjuju samo u drvene kovčege što je smanjilo dodatne troškove. 

Na dženazama i sahranama umrlih od Covida preporučuje se što manje okupljanje.