Kako preživjeti poskupljenja?

asd
Građani Bosne i Hercegovine svjedoci su svakodnevnih poskupljenja pa i ovog, trećeg od početka godine koja po pitanju ekonomskog oporavka zemlje zasad nije donijela ništa pozitivno...

Poskupjelo je gotovo sve, od hrane i pića do prijevoza a ekonomisti najavljuju daljnji rast cijena za šta se, prema izjavama političara, opravdanje pronalazi u pandemiji koronavirusa.

Ekonomski analitičari tvrde da je vlast još prije godinu dana trebala zaustaviti sve neophodne javne nabavke za šta im iz budžeta trebaju ogromni iznosi novca kako bi pokrili enormne troškove. Mart je donio nove, više cijene, treći put od početka godine. Litar ulja sada košta 2,60 KM a kilogram piletine 10 KM.

Proizvodi kojima je cijena ostala ista jednostavno dolaze u manjim pakovanjima. Skuplja su i alkoholna pića i duhan u prosjeku za 2,3 posto, namještaj, uređaji za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1,2, a prijevoz za 1,1 posto, navode iz Federalnog zavoda za statistiku.

U Savezu samostalnih sindikata BiH smatraju pak da svako povećanje cijena ne može naći svoje opravdanje u pandemiji koronavirusa.