Kako se vratiti radnim navikama nakon odmora

-

Možete, recimo, sami da boravite u prirodi. Idite u park ili isključite telefon i krenite na planinarenje

Jedan od najvećih stresova posljednjih godinu je povratak na posao poslije dužeg odmora.

Vid rekreacije

Povratak društvenim aktivnostima poslije izolacije zbog koronavirusa ili nakon godišnjeg odmora može biti prilično stresan. Ukoliko se prilikom izlaska s prijateljima ili odlaska na posao osjećate kao da ste prvi dan u školi, ne brinite se, niste jedini.

Stručnjaci kažu da je takav osjećaj samo privremen i da će nestati postepenim vraćanjem normalnom životu. Ali postoje i drugi načini koji vam mogu pomoći da prebrodite ovaj period.

Mnogi su se stresa od pandemije riješili meditacijom i jogom, a ovaj vid rekreacije može biti koristan i u ublažavanju tjeskobe prilikom povratka starom društvenom životu ili na posao. Studije su pokazale da meditacija mijenja područja mozga koja su povezana sa stresom - i to dugoročno, a joga, također, ima mnoge blagodati.

Izlazak iz kuće ne mora uvijek biti u društvu. Možete, recimo, sami da boravite u prirodi. Idite u park ili isključite telefon i krenite na planinarenje.

 

Društvene promjene

Najvažnije je da sami odredite šta želite. Istraživanja su pokazala da postavljanje granica u poslu i ličnom životu može pomoći u borbi protiv stresa. U procesu ponovnih društvenih promjena ljudi mogu sebi olakšati život tako što će reći “ne” kada je to neophodno.