Kako stranke koriste pandemiju za političku promociju i vjetar u leđa uoči izbora

.
Pandemija koronavirusa koja traje već pola godine u BiH u eter je izbacila određene osobe koje gotovo svakodnevno dominiraju u medijima. Tu eksponiranost na najbolji način koriste političke stranke

 

BIH, 10. augusta - Tri mjeseca prije izbora već se počinju krojiti izborne liste, a neki već otvoreno izlaze s imenima kandidata za načelnike i gradonačelnike. U jeku borbe protiv koronavirusa izbor kandidata je još veći izazov. A kako su određene stranke već primijetile potencijal medijske eksponiranosti određenih osoba, to su počeli i iskorištavati na političkom terenu.

 

Demokratska fronta i Socijaldemokrati BiH imat će zajedničkog kandidata za gradonačelnika Tuzle, a to je aktuelni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u tom gradu Vahid Jusufović. Te dvije stranke evidentno žele iskoristiti veliko prisustvo profesora Jusufovića u medijima, koji je u prethodnih šest mjeseci kao jedan od predvodnika borbe protiv korone u Tuzlanskom kantonu postao prepoznatljiv.

 

 

Jasno je da DF i SD uz nesumnjivu biografiju i stručnost tzv. besplatnu medijsku eksponiranost Jusufovića žele iskoristiti i u političke svrhe. Tako će ovaj ljekar izaći na megdan dugogodišnjem gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću (SDP).

 

Slično se dogodilo i u Hrvatskoj gdje je vladajući HDZ na najbolji način iskoristio aktivnost ministra zdravstva Vilija Beroša. Beroš je do imenovanja na poziciju ministra, nakon smjene Milana Kujundžića bio relativno anoniman političar obnašajući funkciju zamjenika ministra. A koliko je njegova medijska izloženost u borbi protiv pandemije odigrala ulogu najbolje potvrđuje rezultat prethodnih izbora u Hrvatskoj. Beroš je osvojio čak više glasova od premijera Plenkovića.

 

 

Shodno razvoju situacije, nesumnjivo je da će na pozicijama za gradonačelnike, načelnike ili općinska vijeća biti još kandidata iz svijeta zdravstva koji vode borbu protiv pandemije.