Kako su brojevi novozaraženih u Kantonu Sarajevo veći nego u cijeloj BiH

novozaraženi
Nelogične cifre novozaraženih koronavirusom koje mjesecima objavljuju zavodi za javno zdravstvo samo su statistička ilustracija potpunog rasula koje vlada u javnom zdravstvu Bosne i Hercegovine te njene borbe protiv nevidljivog neprijatelja.

U posljednje vrijeme nisu rijetki dani da brojevi novozaraženih koje objavljuje Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo budu veći od onih koje objavljuje federalni zavod. Posve je zbunjujuće da je zvaničan broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo danas 493, a u zbir na državnom nivou samo 400.

Jedno od objašnjenja koje smo dobili je da Kanton Sarajevo ima svoju "live statistiku" koja obuhvata javne ustanove, a da na taj broj dodaju i testiranja iz privatnih laboratorija. U isto vrijeme Zavod za javno zdravstvo FBiH ima svoju evidenciju u koju "ručno" sve laboratorije iz ovog entiteta unose svoje brojeve što nekad nije posve redovno i uredno.

Zbunjujuće zna biti i politika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koja objavljuje podatke testiranja u svom laboratoriju, a to pojedini mediji poistovjećuju s brojevima za cijeli kanton.

Porazno je da se u godinu dana nije uspio uspostaviti jednostavan i jedinstven sistem evidentiranja osnovnih epidemioloških kategorija što je posljedica neuvezanosti i rasula koje očito vlada na svim nivoima.

Ovaj put i najčešće u oči je upao nelogičan broj novozaraženih jer je on javnosti i najzanimljiviji, a samo zamisliti možemo šta se dešava s onim teže "uočljivim", kao što je onaj aktivnih slučajeva.

Dosta ranije smo upozoravali da kako Federacija BiH nije uspjela uspostaviti adekvatan sistem evidencije na nivo jedinica lokalne samouprave što je praksa drugog entiteta, kao i valjda svih zemalja svijeta. Bojimo se da se haos samo može nastaviti.

Portal Klix.ba je sve vrijeme na osnovu zvaničnih podataka nastojao voditi ozbiljnu epidemiološku statistiku, ali je očito da nam javne institucije značajno otežavaju posao.