Kako trenutno stoje kandidati za načelnika i općinsko vijeće Velika Kladuša?

vk
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 15. novembra već sada izazivaju puno pažnje, a posebno nakon ovjere i objavljivanja preliminarnih listi kandidata u BiH.

 

 

Pisali smo već da ove godine na izborima za općinska/ gradska vijeća se kandidiralo 30. 789 kandidata i 425 kandidata za poziciju načelnika/ gradonačelnika.

Velika Kladuša je lokalna zajednica u kojoj se za načelnika općine takmiči čak 4 nezavisna kandidata, uz aktuelnog načelnika, koji pokušava dobiti još jedan mandat na čelu ove općine.

Po tome je u vrhu BiH, jer su čak 80 posto kandidata za načelnika općine- nezavisni kandidati. Riječ je o Ademu Pajazetoviću, Edinu Behriću, Jasminu Hušiću i Rami Hušidiću. Iako je nekoliko stranaka prilikom objave kandidature Jasmina Hušića najavilo da će ga podržati, to se ničim ozbiljnim dosad nije pokazalo na terenu, jer je predizborni angažman Hušića slabo vidljiv, dok je s druge strane Ramo Hušidić, privrednik i društveni radnik svakodnevno na terenu, sa privrednicima, poljoprivrednicima, mladima i socijalno ugroženim kategorijama, a također je bio angažiran i uz građane na okupljanjima i protestima za rješavanje pitanja migrantske krize u Velikoj Kladuši i Krajini.

Uz podršku koja je primijetna i iz dijaspore, i imajući na umu da je aktuelni načelnik Fikret Abdić, još uvijek u pritvoru i ne zna se kako će i da li će uopšte biti u stanju učestvovati u kampanji, te da su drugi kandidati zasad prilično pasivni i bez jasnih poruka, strategije i medijske pokrivenosti, otvara se šansa da Ramo Hušidić, nezavisni kandidat bude veliko iznenađenje i napravi promjene u Velikoj Kladuši. Hoće li to zaista i uspjeti, zavisi ponajviše o tome hoće li uspjeti doći do najvećeg broja ljudi i prenijeti im svoje poruke i politiku stvarnih promjena koju zagovara i donosi. Kad je u pitanju borba za općinsko vijeće, 13 se političkih subjekata bori za ulazak ove godine. 10 je stranaka i 3 su nezavisna kandidata.

Tradicionalne političke stranke, koje su i dosad imale svoje predstavnike, kandidirale su opet, uglavnom, stara i ‘poznata’ imena. Nepotizam je i dalje sastavni dio političke scene u ovom gradu- kćerka Fikreta Abdića je nosilac liste čiji je on kandidat za načelnika općine?!

Od novih političkih stranaka koje su kandidirale liste, posebno se ističe ona Nezavisnog bloka, čiju listu skoro u potpunosti predstavljaju kandidati koji se po prvi put kandidiraju i ulaze u politiku i zagovaraju konkretna rješenja okrenuta budućnosti.

Kako će građani glasati i koliko će biti spremni podržati ove promjene saznaćemo u vremenu koje ispred nas. Ali, sasvim je sigurno da će i to zavisiti od načina na koji će voditi svoje kampanje i u ovom vremenu pandemije, kad neće biti tradicionalnih i velikih skupova, glavna snaga će biti u kapacitetu u online medijima, portalima i društvenim mrežama.