Kako turistički u Sloveniju, Austriju ili Njemačku!

europa

Živite u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili S.Makedoniji a želite turistički posjetit familiju u neku od navedenih država EU?

Sve Vam je detaljno napisano dole 

Za put u Njemačku detaljno: 

Ako želite u Njemačku kao turista, trebat će vam elektronska prijava i garantno pismo koje mora biti uredno ispunjeno i ovjereno kod notara u Njemačkoj. Garantno pismo možete poslati preko E-maila koje morate printati prije putovanja.

Također za ulaz u Njemačku vam je potreban negativan antigenski test za izravno otkrivanje SARS-CoV-2 koronavirusa koji su općenito priznati iz svih zemalja ili PCR test na njemačkom ili engleskom jeziku, ne stariji od 48 sati.

Test morate uraditi u laboratoriju koji je na listi priznatih laboratorija iz Bosne i Hercegovine i Srbije te ostalih balkanskih zemalja.

Djeca do 6 godina ne trebaju PCR test.

Primjera radi, u Unsko-sanskom kantonu priznaje se test iz BioLab Cazin.

I pored negativnog testa dužni ste biti u karanteni najmanje pet dana te sa drugim testom u Njemačkoj prekinuti karantenu ili ste obavezni provesti deset dana u karanteneni bez drugog testa.

Ako želite da vam u posjetu dođe bračni partner i djeca, moguće je uz vašu kopiju vize i pasoša, vjenčanog lista i rodnog lista djeteta ili djece. Ako idete kod kćerke ili sina, onda vam je potreban njihov rodni list i kopija boravka (prebivališta) u Republici Austriji. Također i za njih je potrebno garantno pistmo,elektronska prijava i negativan PCR test. Želimo napomenuti da se zakoni razlikuju po saveznim pokrajinama pa su moguće i neke razlike kao npr. da vam neće trebati drugi test u Njemačkoj ako ste u posjeti užoj poriduc a to možete provjeriti prilikom dolaska.

Za put  u Austriju detaljno: 

Od 15. januara 2021. godine Vlada Republike Austrije donijela je nekoliko izmjena prilikom putovanja iz trećih zemalja kao i EU zemalja te šengenskih zemalja u Republiku Austriju.

Želite li turistički posjetiti Republiku Austriju , pažljivo pročitajte upute portala.

Ako idete u Republiku Austriju kao turista, trebat će vam garantno pismo koje mora biti uredno ispunjeno i ovjereno kod notara u Republici Austriji. Garantno pismo možete poslati preko E-maila koje morate printati prije putovanja.

Također vam je potreban negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Test morate uraditi u laboratoriju koji je na listi priznatih laboratorija iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Djeca do 9 godina ne trebaju negativan PCR test prilikom putovaja u Republiku Austriju. Ovdje napominjemo da je ovo neslužbena informacija ali 90 % onih koji su putovali u Bosnu i Hercgovinu, Srbiju i druge zemlje za vrijeme godišnjih odmora prilikom povratka u Republiku Austriju prošli su državnu granicu sa negativnim PCR testom.

Primjera radi, u Unsko-sanskom kantonu priznaje se PCR test iz BioLab Cazin.

Ako želite da vam u posjetu dođe bračni partner i djeca, moguće je uz vašu kopiju vize i pasoša, vjenčanog lista i rodnog lista djeteta ili djece. Ako idete kod kćerke ili sina, onda vam je potreban njihov rodni list i kopija boravka (prebivališta) u Republici Austriji. Također i za njih je potrebno garantno pistmo i negativan PCR test.

Obavezna je prijava na elektronski obrazac prilikom dolaska u Republiku Austriju

Za put u Sloveniju detaljno: 

Ako idete u Republiku Sloveniju kao turista, trebat će vam garantno pismo koje mora biti uredno ispunjeno i ovjereno kod notara u Republici Sloveniji ili u općini u kojoj živite. Garantno pismo možete poslati preko E-maila koje morate printati prije putovanja.

Također vam je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa u laboratoriju. Test morate uraditi u laboratoriju koji je na slovenskoj listi priznatih laboratorija iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Primjera radi, u Unsko-sanskom kantonu priznaje se PCR test iz BioLab Cazin.

Djeca do 13 godina ne trebaju negativan PCR test ako barem jedan roditelj ima validan PCR test.

Putovati u Republiku Sloveniju možete i bez PCR testa uz karantenu u trajanju od deset dana. Postoji mogućnost da vam brzi antigen test bude pozitivan na testiranju pa je velika mogućnost da ukućani budu prisiljeni na desetodnevnu karantenu, što može stvoriti određene probleme. Zbog toga vam preporučujemo testiranje PCR testom.

Ako želite da vam u posjetu dođe bračni partner i djeca, moguće je uz vašu kopiju vize i pasoša, vjenčanog lista i rodnog lista djeteta ili djece.