Kalendar značajnih datuma IZ-a: Kad počinje ramazan, otvorenje Aladža džamije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini objavila je vaktiju sa značajnim datumima u 2019. godini, a mi izdvajamo neke od najznačajnijih datuma.

Jedan od bitnijih datuma za Islamsku zajednicu u BiH je i mevlud na Buni 4. maja 2019. Na ovom se lokalitetu tradicionalno održava vjersko-kulturna manifestacija. 

Aladža džamija u Foči se otvara 4. maja. Aladža džamija kulturni, historijski i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila pod zaštitom države.

Ramazan ove godine počinje u ponedjeljak 6. maja, kada je prvi dan posta. Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. 

Dan džamija je 07. maja, a odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj je proglašen Danom džamija. Ovaj datum je odabran jer je 07. maja 1993. godine u 03:05 sati srušena Ferhadija džamija u Banjoj Luci, kako prenosi klix

Lejletu-l-kadr, odnosno noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana je 31. maja. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur'ana.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je utorak, 04. juna. Ajvatovica - tradicionalno dovište bosanskih muslimana u drevnom gradu Pruscu, i mjesto gdje se u jednom danu okupi najviše ljudi u Bosni i Hercegovini obilježava se 30. juna.

Kurban bajram je u nedjelju 11. augusta, a Nova hidžretska godina je 31. augusta.

Kompletan kalendar možete pogledati ovdje.