Kamberu oduzet pasoš, ne smije kontaktirati svjedoke ni osumnjičene

kamber
Kako je rečeno iz Suda, na ovaj način Kamber će se braniti sa slobode. Kamberu je zabranjeno putovanje, a predao je i putne isprave

 

Sud BiH prihvatio je jutros prijedlog Tužilaštva BiH i odredio mjere zabrane za uhapšenog Asima Kambera i njegove saradnike koji se sumnjiče za izborne prevare na Općim izborima 2018.godine u Sanskom Mostu. 

Kako nam je rečeno iz Suda, na ovaj način Kamber će se braniti sa slobode. Kamberu je zabranjeno putovanje, a predao je i putne isprave.  

Osumnjičenom Kamberu se osim zabrane putovanja zabranjuje sastajanje s određenim osobama osumnjičenim u ovom postupku Mireli Husić i Faziru Vukaliću kao i svjedocima, bilo telefonski, preko posrednika, neposredno ili putem društvenih mreža uključujući i približavanje istom na 100 metara. Kamberu je zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih iili elektronskih medija. 

On je uhapšen prije tri dana u akciji SIPA-e, ali umjesto pritvora postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić tražio je određivanje mjera zabrane. Osim zabrane putovanja, Kamber ne smije ni javno istupati. 

Muhamed Zekotić, ključni svjedok i prijavitelj brutalnih krađa na izborima kazao je za "Avaz" nako izrečenih mjera zabrane Kamberu da ima potpuno povjerenje u institucije Bosne i Hercegovine. 

- Zahvaljujem se i međunarodnoj zajednici na nesebičnom zalaganju i potpori nama svjedocima. Ključno je da su izborne prevare zadokumentovane, da su svjedoci dali veliki doprinos istrazi i da se očekuje podizanje optužnice protiv Kamber Asima i saradnika do izbora 2020. U narednoj sedmici ću se obratiti javnosti i predočiti koje su to sve faze izborne krađe, te se nadam da će to dovesti do sprječavanja istih. Pozivam omladinu, koja inače apstinira od glasanja, da se aktivira i da svoj doprinos. Do promjena je moguće doći, ali svi se moramo uključiti. Žao mi je da moja Apelacija CIK-u nije usvojena, što bi uveliko spriječilo izborne manipulacije, ali vjerujem da će Sanjani dati sve od sebe u sprečavanju izbornih krađa - kazao je Zekotić.