Kamp Lipa – stanje haotično, vozači ogorčeni: Niko nam ne govori šta da radimo, nismo spavali 32 sata

migr
Ovo je jutros za Hayat.ba kazao jedan od vozača autobusa s migrantima koji jučer od 13 sati čekaju upute nadležnih jer još nemaju nikakvu informaciju šta da rade s njima.

 

Vozači su u Lipu kod Bihaća stigli jučer oko 13 sati. U svih oko 20-tak autobusa ukrcalo se po 50 migranata koji su trebali biti prevezeni u konjičko naselje Bradina. No, s obzirom na proteste mještana Bradine izmještanje migranata je obustavljeno. Kako mi je javilo nekoliko vozača oni će pokušati samostalno u 9 sati istjerati migrante iz svojih autobusa i krenuti prema Sarajevu. No, plaše se kako će već nervozni migranti koji su s vozačima cijelu noć proveli u autobusu na to reagirati. IOM je već rasformirao kamp u Lipi i odvukao kontejnere. Situacija nikako nije jednostavna – kazao je za naš portal Adnan Kaljanac iz Upravnog odbora Udruženja turističkih radnika.

Podsjetimo, još sinoć su vozači autobusa upozoravali na tešku situaciju kod Lipe strahujući i za svoje zdravlje odnosno sigurnost. Nezadovoljstvo je time veće što su ostali gotovo bez hrane, s nekoliko stotina migranata bez konkretnih informacija šta da rade sa “putnika” dok se nova odluka ne donese.