Kantonalni ljekari savjetuju: Izbjegavati izlazak napolje između 10 i 17 sati

Zbog naglih promjena vremena i velikih oscilacija temperatura, tlaka i vlage u zraku, koje su posljednjih nekolikodana zahvatile BiH, povećan je broj pacijenata u bihaćkom Domu zdravlja, piše RTV USK

Veći je broj onih koji su zbog povišenog krvnog tlaka,vrtoglavice, nesanice i glavobolje potražili pomoć liječnika. Uzroci ovako velikog priliva pacijenata su visoke ljetne temperature.

„Ono što bih savjetovala građanima jeste da izbjegavaju izlazak vani od 10 do 17 sati, pogotovo se to odnosi na hronične bolesnike, dijabetičare, trudnice i djecu.Ukoliko morate izaći koristite šešire,zaštitne kreme i naočale, te unosite dovoljne količine tečnosti oko dvije do2,5l dnevno i neka to bude voda ili nezaslađeni sokovi“, savjetuje dr.Benina Kozlica, dežurni ljekar u Hitnoj služni Doma zdravlja Bihać.

Ljekari također savjetuju da se ukoliko boravite u klimatiziranim prostorijama, razlika u temperaturi bude nekoliko stepeni, a kaloričnu hranu zamijenite unosom svježeg voća i povrća. U 8 sati jutros u Bihaću je izmjeren je 21 stepen,  a u 13 sati 30 stepeni. Pritisak je iznosio 986 hPa. Meteo osmatrač Fikret Bečić, kaže kako je to idealan pritisak, s obzirom na nadmorsku visinu Bihaća.

„Na današnji dan maksimalna temperatura je bila 35 stepeni, minimalna je bila 16. Moram reći da je sad uveden meteo alarm, a ja uvijek kažem da je u Bihaću sve između -29 i +42 normalno, tako da je ovo ljetni period, juli i august su po svim kriterijima najvreliji mjeseci u godin, pa i u Bihaću“, kazao je Fikret Bečić. Iz FHMZ za područje grada Bihaća, izdato je žuto upozorenje za grmljavinu.

„Što se tiče grmljavine i pljuskova, sam pokazatelj je 27. juli kada je u prigradskom naselju Vrsta padao i grad i jak pljusak, a ovdje je zabilježenodvije litre padavina u tom periodu. To je specicno za Bihać da imamo te lokalne pljuskove, da na određenim lokacijama bude nevremena, a na drugima ne bude“, dodaje Bečić.