Kantoni pokušavaju nabaviti vakcine

vakcine
Ministarstvo civilnih poslova BiH i kantonalni nivo vlasti raspituju se za načine nabavke vakcina protiv Covid-19, a traže se spremni veleprometnici

Vakcinacija medicinskih radnika iz Republike Srpske teče po planu. Dio njih od 12. januara ima mogućnost da se vakciniše u RS-u, a drugi dio koristi dogovor Milorada Dodika i Aleksandra Vučića o 5.000 doza pomoći, pa vakcinaciju obavlja na teritoriji Republike Srbije. Za 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V koje je Republika Srpska naručila i dopremila u BiH, zvaničnu dokumentaciju Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH podnio je banjalučki veleprometnik Krajinagroup, čija je dozvola u trajanju od pet godina registrovana do 18. februara 2025. u Registru veleprometnika lijekova u Bosni i Hercegovini koji posjeduju dozvolu za uvoz i promet na veliko lijekova. Pokušali smo saznati da li su veleprometnike iz Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona kontaktirali državni, entitetski i kantonalni nivoi vlasti.

Kada je u pitanju vakcina Sputnik V, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je obavilo određene diplomatske konsultacije sa institucijama u Ruskoj Federaciji. Na osnovu zahtjeva nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, traženi su tehnički i komercijalni detalji koji se odnose na nabavku vakcine Sputnik V. Po prijemu informacija, Ministarstvo ih je proslijedilo nadležnim institucijama u našoj zemlji”, rečeno nam je u kabinetu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Nezvanično smo pak saznali da je zahtjev podnijelo Federalno ministarstvo zdravstva, no iz MVPBiH nisu mogli potvrditi ovu informaciju. Kako navode iz MVP-a, zvanična ponuda Ruske Federacije o nabavci vakcine Sputnik V ne postoji: “Osim gore navedene generalne komunikacije, Ministarstvo vanjskih poslova do danas nije zaprimilo nikakvu zvaničnu ponudu za nabavke vakcina od Ruske Federacije.”

Federacija BiH i dalje čeka vakcine iz Covax sistema, ali Ministarstvo civilnih poslova BiH i kantonalni nivo vlasti kontaktirali su veleprometnike lijekova koji posjeduju dozvolu za uvoz i promet na veliko lijekova u vezi sa nabavkom vakcina protiv Covid-19.

TRI DOPISA

Farmis d.o.o, registrovani veleprometnik iz Sarajeva, potvrdio je da su početkom februara kontaktirani od Ministarstva civilnih poslova BiH i kantonalnog nivoa vlasti.
- Kontaktirani smo u ime kantonalnog, da li Ministarstva zdravlja ili Zavoda za javno zdravstvo, nisam pri računaru, pa ne znam vam tačno reći. Početkom drugog mjeseca bila su dva dopisa iz Ministarstva za civilna pitanja i bio je jedan iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo. U principu to su zahtjevi da se prijavimo na tender koji će biti i morate, naravno, zadovoljavati uslove. Jasno su definisani uslovi koje mora imati veledrogerija da bi mogla raditi taj segment. Mislim da je tender već bio, nisam trenutno pri računaru da vam tačno kažem, ali mislim početkom drugog mjeseca i dati su relativno kratki rokovi. U dopisu MCPBiH je naveo koje sve uslove veleprometnik treba da ispunjava da bi se uopšte mogao prijaviti na tender. Kad idete na tender za neke lijekove, propisani su tačno uslovi koje morate zadovoljavati: da imate saglasnost, odnosno rješenje Agencije za lijekove i medincinska sredstva da se možete baviti prometom lijekova na veliko, morate imati GDP certifikat, ispunjavati ekonomske pokazatelje koji su potrebni. Standardno, sve što treba da imamo i što moramo imati da bismo radili sa lijekovima, navedeno je u dopisu. Nemojte me uzeti zdravo za gotovo, ali dopisi su bili u ime Kantona i u ime Ministarstva za civilna pitanja, rečeno nam je iz Farmisa.