Kaplan: Ovo je politička presuda

Uopće se nisam nasekirao, relaksiran sam

Salmir Kaplan, nakon što mu je Općinski sud u Čapljini izrekao prvostepenu presudu i zatvorsku kaznu od dvije godine, kazao je da i dalje vjeruje u pravnu državu.

On je prije izricanja presude rekao da je ovo bila politička optužnica, politička presuda, prepuna manjkavosti i da ne postoji drugostepeni organ nigdje na svijetu koji nešto ovakvo može potvrditi.

- Uopće se nisam nasekirao, relaksiran sam, ovo je pokušaj HDZ-a, prije svega lokalnog HDZ-a, Stjepana Boškovića i ovih dolje lokalnih igrača da pripreme sebi teren za izbore 2020. godine, jer znaju da bi prošle izbore izgubili da nisu vršili malverzacije i krali - kazao je Kaplan.

Podsjetio je da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH postupke Općinske izborne komisije proglasila nezakonitim, a predsjednika Ivana Perića smijenila.

- Ova presuda sto posto mora pasti na višim instancama, pa makar da Bošković i Perić sjede u sudskom vijeću - izjavio je Kaplan.

Općinski sud u Čapljini izrekao je danas prvostepenu presudu Salmiru Kaplanu i drugima zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016. Kaplanu je izrečena kazna zatvora od dvije godine, Demiru Mahmutćehajiću godina i četiri mjeseca, a Ahmetu Ljuboviću od deset mjeseci.

Osuđenom trojcu izrečene su i novčane kazne, Kaplanu i Mahmutćehajiću po 1.500 KM, a Ljuboviću 1.000 KM. Na izrečene kazne bit će uložena i žalba