Kaplan: SDP u rukovodstvo Parlamenta FBiH pokušava "uvući" HDZ i SNSD

Ne stišavaju se reakcije vezane za dešavanja na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici federalnog organa zakonodavne vlasti, na kojoj je Elvir Karajbić iz SDP-a izabran za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Iz SDA poručuju kako su prekršene procedure i da SDP očito u rukovodstvo Parlamenta FBiH pokušava "uvući" HDZ i SNSD.

Još uvijek nije poznato da li je jučerašnji izbor predsjedavajućeg izvršen u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH s obzirom na to da SDP poručuje kako nisu prekršene procedure, dok SDA tvrdi suprotno. 

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Salmir Kaplan kazao nam je kako činjenica da SDP nije htio izabrati zamjenike predsjedavajućeg, a koji moraju biti iz reda srpskog i hrvatskog naroda, ukazuje na to da SDP računa na HDZ BiH. 

"Činjenica je i da najozbiljnije razmatraju mogućnost da za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda izaberu donedavnog SNSD-ovca Mileta Atlagića, što dokazuje da SDP računa i na SNSD", rekao je Kaplan.

Inače, s liste SDP-a u Parlament Federacije BiH na ovogodišnjim izborima ušao je i Mile Atlagić. Riječ je o bivšem kadru SNSD-a koji je obnašao i funkciju predsjednika Regionalnog odbora SNSD-a u Unsko-sanskom kantonu. 

Atlagić je kao najstariji zastupnik predsjedavao jučerašnjim nastavkom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj je Karajbić izabran za predsjedavajućeg. 

Kaplan smatra da je načinom izbora Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH SDP zajedno sa svojim partnerima prekršio Član 5. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. 

"Ovo pokazuje da politika cijenjenog kolege Damira Mašića, koji je jučer predvodio proces nelegalnog izbora, nije usaglašena s federalnim propisima, a postavlja se pitanje da li je usaglašena s predsjednikom SDP-a koji je iskusan političar i pravnik i kojem se ovakav početnički propust nikad ne bi mogao desiti", rekao je Kaplan.

Na pitanje da li će se SDA obratiti Ustavnom sudu Federacije BiH zbog procedura vezanih za jučerašnju sjednicu, Kaplan je odgovorio da još uvijek nije donesena nikakva odluka i da će o tome odlučivati Pravni savjet SDA.

Član 5. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH glasi: "Sazivanje prve sjednice vrši predsjedavajući prethodnog saziva i predsjedava sjednicom do izbora novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Ukoliko predsjedavajući iz prethodnog saziva nije u mogućnosti sazvati sjednicu Zastupničkog doma, sjednicu će sazvati najstariji zastupnik novog saziva Zastupničkog doma".

U ovom kontekstu, postavlja se pitanje da li je Atlagić imao pravo preuzeti predsjedavanje nastavkom sjednice s obzirom na to da je prvu sjednicu sazvao predsjedavajući iz prethodnog saziva Edin Mušić, a na koju su se odazvali parlamentarci. 

Posebno će biti zanimljiv izbor zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Naime, političke stranke koje se protive formiranju vlasti sa SDA nemaju jedinstven stav kada je riječ o ulasku HDZ-a u vlasti na nivou FBiH. 

Politička stranka Narod i pravda u više navrata je isticala kako se bez HDZ-a BiH neće moći formirati Vlada Federacije BiH. Identičnog stava je, prema svim procjenama, i Savez za bolju budućnost (SBB) čiji je lider već razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o formiranju vlasti. 

Na drugoj strani, Demokratska fronta (DF) otvoreno je poručila kako neće pristati na to da HDZ BiH bude dio rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Još uvijek nije poznato da li je ovaj stav iskoordinisan sa SDP-om i Našom strankom.