Medžlis IZ Karlovac: Održana sedmodnevna manifestacija "Ja volim Pejgambera"

Tradicionalno već deseti put u  Medžlisu Islamske zajednice Karlovac uspješno je održana sedmodnevna manifestacija (od 12. do 18.11.) pod geslom „Ja volim Pejgambera“, a posvećena je najplemenitijem ljudskom biću koji je ikad postojao na zemlji, Muhammedu s.a.v.s.

U danima Rebi'ul-ewela u ovom medžlisu bilo je dinamično i za svaki uzrast planirana je neka aktivnost. Manifestacija je započela prikazivanjem filma „Poruka“ u jednom od džemata ovoga medžlisa u središnjem dijelu Hrvatske, u Maljevcu.

Tijekom sedam dana odvijale su se raznolike aktivnosti: od prikazivanja filma, promocije prve halal kuharice, zikra, predavanja i druženja za žene, izbor najboljih učeničkih radova pa sve do tradicionalnih mevluda koji se uz granicu s BiH u Rebi'ul-ewelu svake godine održavaju.

Aktivnosti su bile raspoređene i po svim džematima, a središnje mjesto bio je program 16.11. kada je upriličena posjeta mr.sc. Mirze ef. Mešića, voditelja Ureda za da'vu i mladež te muallime Emine Mešić, vjersko-prosvjetne referentice pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj. Na predstavljanju prve halal kuharice bile su i članice Vijeća žena MIZ-a Sisak „Nahla“ na čelu sa svojim glavnim imamom Alemom ef. Crnkićem.

Sav prihod od prodanih knjiga ide kao prilog za izgradnju Islamskog centra u Sisku. Kao i tespih 33 su kuće obogaćene ovom knjigom. Svim polaznicima mekteba Medžlis Islamske zajednice Karlovac osigurao je prigodne paketiće, a učenike autore najboljih radova iz dvije kategorije, likovne i literarne, stimulirao je i novčanim nagradama po svim razredima.

Ovim povodom bio je objavljen Javni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola, a pobjednički radovi će se naći u slikovnici i pismoslovnici pod istim nazivom kao i ovo druženje „Ja volim Pejgambera“. Nju će Medžlis Islamske zajednice Karlovac tiskati uz biografije autora pobjedničkih radova. Kako ističe Admir ef. Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, ovo je bio spektar raznolikih aktivnosti od motivacije do realizacije i stimulacije. Rečenica „Ja volim Pejgambera“ ponovljena je u ovom sedmodnevnom druženju i do 1000 puta.

„Cilj nam je razvijati našu ljubav prema Muhammedu a.s. kod svih uzrasta i u tome ne štedimo ni sebe ni vremena ni sredstva. Ovo je do sada najbogatiji program koji nas obvezuje da sljedeće druženje bude još bolje, bogatije i učinkovitije. Ali ovdje ne stajemo nego nastavljamo u obliku pripreme slikovnice za djecu od izabranih najboljih radova. Uspješno smo odradili ovu manifestaciju. Sada nam predstoji organizacija svečane akademije povodom 20 godina džemata Maljevac i svih naših jubileja koje imamo od 1998. godine. Zatim slijedi projekat izgradnje Islamskog centra u Maljevcu.“ – rekao je glavni imam MIZ-a Karlovac na mevludu u džamiji u Bogovolji na zatvaranju ove sedmodnevne manifestacije.

Tradicionalni zajednički mevludi proučeni su u Maljevcu, Karlovcu i Bogovolji.

Središnji program u Maljevcu

Kako svaka manifestacija ima svoje težište na jednoj od aktivnosti tako su i ove aktivnosti imale svoj središnji program u Maljevcu petog dana sedmodnevnog druženja.

Mirza ef. Mešić održao je hutbu i predvodio džumu-namaz u četvrtoj džamiji u Hrvatskoj koja ima munaru, u džematu Bogovolja, na kojoj je govorio o Muhammedu a.s. i njegovoj misiji, životu i djelu. Muallima Emina Mešić je isti dan posjetila OŠ Vladimir Nazor u Topuskom te se susrela s ravnateljicom škole Janom Markulin. Ujedno je nazočila i nastavi islamskog vjeronauka kod muallime Nejle Muhić te se družila s polaznicima islamskog vjeronauka u ovoj školi. U Maljevcu je obitelj Dizdarević priredila zajednički ručak u svom domu te počastila sve imame i muallime kao i izvođače programa. Na akšam-namazu je bio središnji mevlud u mesdžidu kojem je prisustvovalo 70 duša.

Podijeljeno je četrdeset prigodnih paketića najmlađim džematlijama iz nesebičnih ruku maljevačkog mutevelije Sulje Bašića. Žiri sastavljen od imama i muallima izabrao je najbolje radove od preko 90 prijavljenih radova na Javni poziv za likovne i literarne radove iz pet osnovnih i tri srednje škole na području MIZ-a Karlovac. Vjersko-prosvjetna referentica muallima Emina Mešić proglasila je pobjednike Javnog poziva te im uručila novčane nagrade, knjigu autora Mirze ef., CD autora Admira ef. te slatkiše. Za osvojena prva mjesta pobjednici su dobili prigodne novčane nagrade. Muallima Emina je na kraju uručenja nagrada uz čestitke učenicima i muallimima rekla:

 Čestitam džematima i medžlisu koji bilježe uspjeh u svakom pogledu. Vi zaista iz godine u godinu napredujete. Nastavite s ovakvim aktivnostima i poslije ove manifestacije jer je ovo sigurnost uspjeha svakog džemata.“

Majka Rahmane je svoja sredstva usmjerila za poklone najboljim učenicima u ime svoga brata rahmetli Redže kojem su svi imami proučili Jasin. Program je počeo prigodnom recitacijom autora Safvet-bega Bašagića „Rođenje“ koju je na poseban dojmljiv način izveo učenik mekteba i 3. razreda PŠ Maljevac Elmin Okić. Nadahnuto predavanje iz sire (životopisa Muhammeda a.s.) održao je Mirza ef. Mešić koji je na pedagoški način i djeci i odraslima u kratkim crtama predstavio lik i djelo Muhammeda a.s. tako da je svako mogao za kratko vrijeme po nešto naučiti na ovom mevludu.

„Mnogi džemati mogu dosta toga naučiti od vas jer se ovakve bogate manifestacije rijetko gdje događaju u Hrvatskoj. Vi ste primjer mnogima. Vi ovdje prisutni od ove noći naučite da se sa salavatom na poslanika Muhammeda a.s. i budite ujutro i liježete uvečer. Salavat je naš identitet.“ – istaknuo je u svom predavanju Mirza ef. Mešić.

Prisustvovali su u Maljevcu i mevlud učili: Abdulah ef. Imširović, Almir ef. Šabić, Esad ef. Ljubijankić, Muhamed Đogić te Sabira Pilipović. Uz ilahije, salavate, tekbire i učenje Kur'ana svi posjetitelji su osvježili svoja srca i napunili svoje duše. Raritet ovih aktivnosti bile su lijepo izrađene akreditacije domaćina za sve posjetitelje ovih događanja koje će ih, kad god ih pogledaju, podsjećati na dane Rebi'ul-ewela kada se u središnjem dijelu Hrvatske sedmodnevnim programom obilježilo rođenje Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

 

Izvor: