Kasipović o presudi Oriću: Zar su krivi samo jedni

Home

Kasipović o presudi Oriću: Zar su krivi samo jedni


Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović reagovao je povodom oslobađajuće presude komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću.

„Vezano za prvostepenu presudu Suda BiH, kojom su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni po svim tačkama optužnice, želim da naglasim da tri godine radeći posao ministra pravde nikada nisam komentarisao ni jednu sudsku presudu, smatrajući da na taj način doprinosim pravu i pravdi, a na šta sam se obavezao prihvatajući funkciju ministra pravde u Vladi Republike Srpske. Objavljivanjem presude, dođe vrijeme kada se ne može ćutati. I vrijeme. I vakat. A ovo je, uvjeren sam, taj trenutak", istakao je Kasipović.

"Oslobađajuća presuda Naseru Oriću jeste prvostepena i pojedinačna, a bojim se, ipak, da može biti i kolektivna. Zar su zaista za sve zlo koju nam se dogodilo krivi samo jedni, a potpuno nevini drugi?! Budući da ne pripadam ni narodu iz kojeg su u ovom slučaju žrtve, a ni onima kojem se sudi, valjda ne mogu btiti optužen za pristrasnost", dodao je.

Kazao je i kako najavljena žalba možda daje nadu u pravo i pravdu.

"U svakom slučaju stojim na raspolaganju svima koji me žele teretiti za eventualni uticaj na pravosuđe, ističući i ovom prilikom moju trajnu opredjeljenost da svako treba da odgovara za počinjeni zločin. Ali svako. Sudeći prošlosti, a na temelju zakona, ipak dajemo nadu budućnosti. Ovakvom presudom, možda smo učinili korak nazad. Ne zaboravimo to", naveo je ministar pravde u Vladi RS.

 

(Izvor: N1)

Tagovi
Objavio: Pon, 09/10/2017 - 15:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top