Ismet Kasumagić nakon 77 godina potpisao pristupnicu u Mlade Muslimane

Ismet Kasumagić, dugogodišnji član Organizacije Mladi Muslimani, kojoj je pristupio davne 1943. godine kao 15-godišnji dječak, iako je dugo godina bio jedan od njenih najistaknutijih pripadnika, tek danas, 77 godina poslije, u Sarajevu je potpisao pristupnicu ovoj organizaciji.

Kasumagić je istaknuti bošnjački intelektualac, jedan od najbližih saradnika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića i jedan iz grupe bošnjačkih intelektualaca protiv kojih je vođen Sarajevski proces 1983. godine. 

U njegovom domu u Sarajevu danas ga je posjetio predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. Povod ove posjete je i potpisivanje pristupnice Organizaciji Mladi Muslimani, koju spletom okolnosti Kasumagić, iako joj je posvetio dobar dio svog života, nikada nije uspio potpisati, pišu Agencije.

Nakon što je kao pristupio ovoj organizaciji 1943., tada je popunjena pristupnica na ime Ismeta Kasumagića. U međuvremenu, ustaše provaljuju organizaciju, a jedan od članova Mladih Muslimana, iz Visokog, uzima dokumente iz organizacije koje skriva na svoj tavan. A 77 godina kasnije, dokumente, među kojima i nikad potpisana pristupnica na ime Ismeta Kasumagića, na tavanu je pronašao unuk tog člana iz Visokog i donio u Sarajevo. 

Kasumagić danas gazi desetom decenijom života, slabije se kreće, ali je još uvijek prilično vitalan. Razgovor s Izetbegovićem protekao je u prilično pozitivnoj i opuštenoj atmosferi. Simbolično je, nakon 77 godina, potpisao pristupnicu Mladim Muslimanima. Nakon što je stavio svoj potpis, kratko je prokomentarisao kako se danas osjeća mlad. 

Tokom razgovora, Kasumagić se prisjetio i Alije Izetbegovića, kazavši kako su vrlo značajna njegova djela "Islam između Istoka i Zapada", kao i "Islamska deklaracija". 

Predsjednik SDA Izetbegović novinarima je pokazao original Kasumagićeve pristupnice. 

"Čovjek iz Organizacije sakrio je ovu pristupnicu na svoj tavan i evo našao je njegov unuk i donio je nama prije nekih mjesec dana. Posjetili smo danas Ismeta Kasumagića, u dobroj je kondiciji, sjeća se još uvijek svega. I on je danas potpisao 77 godinu staru pristupnicu, odnosno privrženost principa za koji su se Mladi Muslimani borili", kazao je Izetbegović. 

Podsjetio je kako su Mladi Muslimani u komunističko vrijeme, kada se lako gubila sloboda, glava, sačuvali islam. Naglasio je također kako je Kasumagić, kao njegov otac, dva puta bio u zatvoru. 

"Bili su u zatvoru zbog svojih ideja, zbog toga što nisu htjeli da odustanu, zbog toga što jesu, što je njihova bit i vjera, i ništa više od toga. Samo zbog toga su odrobijali 10 i 15 godina, gubili živote, zdravlje", zaključio je Izetbegović. 

Edhem Bakšić, predsjednik Udruženja Mladi Muslimani, koji je također bio u posjeti Kasumagiću, kazao je kako je ovo godina kada se obilježava 80 godina od osnivanja Mladih Muslimana i 70 godina od hapšenja i progona većine pripadnika i članova Udruženja.

"Udruženje se počelo okupljati 1939. godine, a 1949. godine su izvršena masovna hapšenja. Preko hiljadu mladića i djevojaka je bilo obuhvaćeno istragama, suđenjima, zatvorskim kaznama", kazao je Bakšić, dodavši da će obilježavanje biti nastavljeno kroz različite aktivnosti. 

Posjeti u domu Kasumagića bio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, te potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.