Katalonija donirala 25 hiljada eura za zdravstvenu zaštitu migranata

Zbog nepostojanja sistema zdravstvene zaštite za migrante smještene na Vučjaku, otvorena ambulanta na Zavaljama.

Donacija od 25 hiljada eura, prva je donacija inostranih sredstava namjenjena migrantima koji su smješteni na Vučjaku. Već je poznato da međunarodne organizacije ne prihvataju da finansiraju kamp na Vučjaku, već se ovaj improvizovani centar finansira isključivo iz sredstava Crvenog krsta Bihać i FBiH.

Katalonija ima iskustva sa riješavanjem posljedica migrantske krize, jer ovo područje vodi politiku otvorenih vrata prema populaciji migranata, rekao je Erik Hauck- delegat Vlade Katalonije za Jugoistočnu Evropu. „Znajući da ni jedna međunarodna organizacija ne pomaže finansijski kamp na Vučjaku, mi smo se odlučili da doniramo sredstva za ambulantu za potrebe migranata, te da prenesemo svoja iskustva u radu sa migrantima“ objasnio je Hauck na sastanku sa premijerom Mustafom Ružnićem i ministricom zdravstva USK-a Nerminom Ćemalović.

Pored ovog, delegacija Vlade Katalonije je iskazala interesovanje za investiranje u održivi turizam na području USK-a. Posebno su zainteresovani za termalne vode Gate, odnosno Lječilište Gata, pa je s tim u vezi i dogovoren koji će biti održan za mjesec dana, kada bi Katalonci trebali imati i konkretne prijedloge za eventualne investicije.

Image