Katolički školski centar u Bihaću na rubu opstanka

Katolički školski centar "Ivan Pavao Drugi" u Bihaću nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situaciji, a zaposlenicima te obrazovne ustanove duguje se šest ličnih dohodaka i toplih obroka.

Problemi su započeli prije dvije godine, kada je Ministarstvo obrazovanja USK odlučilo da uskrati finansiranje srednje medicinske škole koja djeluje u okviru tog školskog centra, čiji je rad započeo prije pet godina.

Obrazloženo je to time da za funkcionisanje te škole ne postoji javni interes, te je ukinuto njeno budžetsko finansiranje, a svi troškovi prebačeni su na osnivača, odnosno Banjalučku biskupiju.

Inače, u sklopu ovog centra već dugi niz godina djeluju osnovna škola i gimnazija, a njihov rad se finansira iz kantonalnog budžeta.

Prema riječima Vedrana Mihića, direktora KŠC "Ivan Pavao Drugi", zbog pomenute odluke vlasti u Unsko-sanskom kantonu rad kompletnog centra doveden je u pitanje.

Dodaje kako im na godišnjem nivou nedostaje oko 300.000 maraka kako bi mogli nesmetano funkcionisati, te ističe kako su u proteklom periodu obavili niz razgovora s predstavnicima vlasti i nadležnih institucija, da je bilo raznih obećanja i da ona nisu realizovana.

"Došli smo u situaciju da se djelatnicima ustanove duguje šest plata i da smo dovedeni na rub opstanka. Pokušaćemo još jednom razgovarati sa svim nivoima vlasti, od gradonačelnika do ministara i premijera kantona kako bismo pokušali pronaći neko rješenje. Djelatnici, učenici i njihovi roditelji žele da im se odgovori šta će biti sa ovom ustanovom", istakao je Mihić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podržao je rad KŠC "Ivan Pavao Drugi", istakavši kako je opstanak te ustanove suštinski interes grada.

"Bihaću i njegovim građanima ne treba da se nakon migranata sada priča i o gradu u kojem se zatvara Katolički školski centar", istakao je Fazlić.

U Ministarstvu obrazovanja USK su istakli kako će problem rada ovoga centra uskoro biti delegiran pred Skupštinom USK, gdje će se raspravljati o ovom problemu.

Inače, KŠC u Bihaću trenutno pohađa 300 učenika različitih nacionalnosti, pokazuje dobre rezultate u učenju učenika i ima ugled u gradu kao ozbiljnija obrazovna ustanova.

Izvor: