Katoličko groblje u Žegaru: Kamenom razbijen prozor, sumnja se na migrante

asd
Policija intezivno traga za počiniocima nemilog događaja na katoličkom groblju u Žegaru. Sve se desilo u noći sa 5-og na 6-i avgust kada je na tamošnju kapelicu bačen kamen pri čemu je razbijeno staklo na prozoru ovog vjerskog objekta.

Policijski službenici su odmah po dojavi došli na lice mjesto te se uvjerili da je došlo do oštećenja prozora kao i da ništa nije otuđeno unutar samog objekta. Istraga je u toku, prikupljaju se operativna saznanja i sve ukazuje na to da je riječ o osobama iz migrantske populacije, ističe zamjenik komandira Policijske stanice Mario Velić..

Prema riječima Maria Velića, zamjenika komandira PS Bihać, postoje određene sumnje kada je u pitanju ovaj slučaj, a prilikom pregleda video nadzora utvrđeno je, kako je najvjerovatnije oštećenje nastalo usljed djelovanja bačenog kamena od strane nepoznatih migranata koji su primijećeni u to doba na toj lokaciji.

Kako je kazao Velić, za njima tragaju mada je široj javnosti poznata situacija sa migrantima u Bihaću u čemu intezivno rade, posebno zadnjih dana, sa Službom za strance na pronalasku i identifikaciji migranata, i njihovom smještanju u prihvatne kampove. Mještani Žegara, kao i bihaćki župnik fra. Bono Tomić, zabrinuti su prošlosedmičnim incidentom. Posebno što je riječ, kažu, o napadu na vjerski objekt.

Nije ovo prvi slučaj, jer, posljednjih mjeseci desilo se više slučajeva napada na katoličke vjerske objekte, ističe župnik Tomić. Skrnavljenje spomenika na žegarskom groblju još je jedan incident koji se desio krajem prošle godine i o čemu su policijski službenici sačinili izvještaj te uputili Tužilaštvu USK na očitovanje. Župnik Tomić, međutim razočaran je što u svim pomenutim slučajevima nisu procesuirani izvršioci krivičnih djela.

U policiji tvrde da se i u ostalim pomenutim slučajevima, provode intezivne istrage. Policijski službenici su na tragu licima za koje se sumnja da su povezani sa grafitima neprimjerenog sadržaja koji su ispisani na katoličkoj crkvi. Ali ne samo na ovom objektu..