Kazna Dodiku za izjave o ‘praznim tabutima u Srebrenici’ mora biti izolacija iz političkog života i zatvor

asd
Nije prvi put da predstavnici vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska vrijedjaju žrtve genocida i negiraju isti, a medju njima prednjači Milorad Dodik, koji je danas i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Radi se o političaru koji radikalizacijom situacije u BiH krije svoje stvarno stanje i tešku ekonomsku situaciju naroda kojeg predstavlja. U tome mu naravno pomažu i njegovi partneri u vlasti iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, jer i njima odgovara da se tenzijama vlada, bez ikakvog vidljivog rezultata i promjene. 

Medjutim, ono što zadnjih dana radi Milorad Dodik zaslužuju krajnji prezir i gnušanje, ali traži i reakciju naroda i prijatelja ove zemlje. 

Rečenicom da “u Srebrenici pokapaju prazne tabute i tako prikazuju broj ubijenih većim”, uz ponovo negiranje genocida, i to u dane obilježavanja genocida kada su rane majki i porodica preživjelih posebno bolne, je crvena linija preko koje se više ne smije prelaziti, kako je odlično reagirao i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka. “Odgovor nas iz BiH i naših prijatelja izvana mora biti oštar i pravovremen, a Inzkova zadnja ili Schmidtova prva odluka mora biti nametanje Zakona o negiranju genocida, ako žele iole sačuvati kredibilitet i nešto raditi nadalje”- naveo je Šepić. 

Reakcije ovim povodom došle su i od članova Predsjedništva BiH, Džaferovića i Komšića, ali njihova prava reakcija mora biti u toj instituciji gdje sjede sa Dodikom da mu ne popuštaju i da njegovoj politici ne dozvole da se, zarad mrvice imenovanja i za njihove kadrove, on ponaša rušilački i razara ovu zemlju. 

Narod mora oštro odbaciti radikalne politike sa svih strana i okrenuti se novim idejama, politikama i liderima koji imaju evropsku i široku perspektivu kako bi od BiH učinili mjesto u kojem se ostaje i živi i zaustavili negativne trendove odlazaka i napuštanja ove prelijepe zemlje. Sigurni smo da za to svi imamo snage i pameti i da ćemo to u narednom periodu i postići.