Kazna za prosjake, ali i one koji im daju novac do 1.200 KM

novac
Od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga za 13 godina primjene dosadašnjeg zakona, na osnovni oblik ovog prekršaja odnosi se više od 55 posto nalog

 

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a ovim nacrtom predviđen je i efikasniji obračun s organiziranim kriminalom koji je u vezi s prosjačenjem.

 

 

Pooštravanje mjera

Kako je za „Avaz“ kazao ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, prosjačenje je prekršaj koji bilježi najveći porast, jer od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga za 13 godina primjene dosadašnjeg zakona, na osnovni oblik ovog prekršaja odnosi se više od 55 posto naloga.

- Podaci kojima raspolažemo bilježe čak 25 posto recidivista u činjenju prekršajnih djela. Ovo su podaci koji su nam jasno ukazali na potrebu pooštravanja kaznenih mjera. Novina u mjerama pooštravanja kazni je da se predlaže odredba stava 4., a kojom se istom kaznom za osnovni oblik kažnjavaju i prosjak i osoba koja na javnom mjestu daje milostinju u novcu - ističe ministar Katica.