Khamenei: Napuštamo sporazum ako nije u interesu Irana

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je u srijedu da bi Teheran mogao napustiti nuklearni sporazum sa svjetskim silama nakon povlačenja SAD-a iz njega, ukoliko taj sporazum ne služi iranskim interesima.

Agencija Reuters navodi da je Khamenei time bacio sjenku sumnje na pregovore za spašavanje sporazuma koje Iran vodi s europskim zemljama.

"Nuklearni sporazum je sredstvo, a ne cilj, i ukoliko mi zaključimo da ne služi našim nacionalnim interesima, možemo ga napustiti", navodi se u citatu oblavljenom na Khameneijevoj službenoj internetskoj stranici, prenosi Tanjug.

'Odustati od nadanja u Evropu'

Navodi se da je Khamenei također poručio da bi Teheran trebao "odustati od nadanja" u to da Europa može spasiti sporazum.

Reuters navodi da je Khamanei na sastanku s predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem i članovima kabineta kazao da Teheran neće voditi pregovore s "nedoličnim" američkim dužnosnicima na bilo kojoj razini sa ciljem postizanja novog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Iranski predsjednik Rouhani kazao je nedavno da će Iran poštovati sporazum iz 2015. godine.

"Unatoč sankcijama, dokazat ćemo da poštujemo našu riječ i međunarodne sporazume", poručio je predsjednik Irana.

Agencije su prenijele da je Rouhani u ponedjeljak u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom rekao kako Iran očekuje od preostalih partnera u svom nuklearnom sporazumu da djeluju brzo kako bi ga zaštitili.

SAD se povukao i uveo sankcije

"Iran je činio ono što je i obećao u nuklearnom sporazumu i očekuje, uzimajući u obzir jednostrano povlačenje Amerike, od svojih preostalih partnera da provode svoje programe brže i transparentnije", prenio je Reuters.

Sjedinjene Američke Države početkom mjeseca su ponovno uvele sankcije Iranu kako bi pojačale pritisak na Teheran, nakon što su se jednostrano povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Ministri zemalja grupe 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) potpisali su u Beču 2015. godine sporazum s Iranom koji je na snagu stupio 16. siječnja 2016. godine.