Kilogram krompira 2,5 KM: Cijene povrća drastično skočile, kupus skuplji čak tri puta

.
U Republici Srpskoj je poskupila gotovo sva hrana, a u odnosu na prošlu godinu cijene pojedinih vrsta povrća, prije svega kupusa i krompira, porasle su čak nekoliko puta.

Tako je u ovo doba lani kilogram krompira koštao 0,7 maraka, dok se trenutno njegova cijena kreće 1,5-2, a glamočki ide i do 2,5 KM.

 

Kako potvrđuju povrtari, vrećica kupusa od desetak kilograma trenutno košta od 12 do 16 maraka, a lani se mogla kupiti za četiri KM.

I zvanična statistika pokazuje da je ovo povrće drastično poskupilo, a prema podacima Zavoda za statistiku RS, kilogram kupusa je u avgustu 2020. u prosjeku koštao 0,48, a u istom mjesecu ove godine čak 1,38 KM.

 

U Udruženju povrtara RS objašnjavaju da su ove godine najskuplje kulture koje povrtari prošle godine, zbog daleko veće ponude od potražnje, nisu uspjeli da prodaju.

 

– To su krompir i kupus kojih smo ove godine zasadili manje, pa je trenutno ponuda manja od potražnje. Proizvođači ovih kultura su prošle godine poslovali negativno – objašnjava za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Brane Mastalo.

Dodaje da su procjene da će, zbog smanjenja proizvodnje i suše, domaćeg krompira na tržištu biti samo do kraja ove godine.

 

– Veleprodavci glamočki krompir sada otkupljuju po 1,2-1,5 KM, a njegova cijena u maloprodaji je oko dvije KM. S druge strane, vreća od 10-12 kilograma kupusa lani je koštala oko četiri, a sada između 12 i 16 KM. Dakle, i krompir i kupus su, u odnosu na lani, poskupili za najmanje tri puta. Zbog smanjene proizvodnje i suše, cijene povrća su astronomske, a i dalje će rasti – poručuje Mastalo.