Kim Jong-un je živ i zdrav: Pojavio se nakon 20 dana i otvorio fabriku

Kim
Nagađanja o njegovom zdravlju i lokaciji njegovog boravka krenule su nakon što po prvi put nije sudjelovao na proslavama 15. aprila kojima se obilježava rođendan njegovog djeda

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un, za kojeg se prethodnih dana špekuliralo da je preminuo nakon operacije srca, navodno je viđen u javnosti. Kim se pojavio u javnosti prvi put nakon 20 dana, pišu sjevernokorejski državni mediji, a prenosi BBC. 

Državna agencija KCNA izvještava da je sjevernokorejski čelnik presjekao vrpcu na otvaranju fabrike umjetnog gnojiva. Dodaju da se prolomio gromoglasni pljesak i uzvici oduševljenja kada je se pojavio. Ove informacije ne mogu biti pouzdano potvrđene, piše BBC.

Podsjetimo, nagađanja o Kimovom zdravlju i lokaciji njegovog boravka krenule su nakon što po prvi put nije sudjelovao na proslavama 15. aprila kojima se obilježava rođendan njegovog djeda, osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Internetska stranica NK PRO koja nadzire tu državu u utorak je objavila fotografije komercijalnih satelita na kojima se vide brodovi koje Kim često koristi. Kretanje tih plovila sugerirali su da je Kim možda u obalnom ljetovalištu Vonsanu.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i SAD kažu kako je vrlo moguće da je Kim tada bio u Vonsanu, možda kako bi izbjegao zarazu koronavirusom. 

Ali upozoravaju da je lokacija i zdravlje Kim Jong-una strogo čuvana tajna u Sjevernoj Koreji.