Kim Jong-un ljut na Amerikance: Ovo je izdaja!

Američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo ocijenio je u subotu "vrlo produktivnim" dvodnevne pregovore koje je vodio u Pjongjangu za pokretanje konkretnog plana denuklearizacije.

Američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo ocijenio je u subotu "vrlo produktivnim" dvodnevne pregovore koje je vodio u Pjongjangu za pokretanje konkretnog plana denuklearizacije.

Pompeo je od petka osam sati pregovarao s Kim Jong Cholom, desnom rukom sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Pjongjangu.

U obraćanju novinarima prije puta u Tokio Pompeo je razgovore ocijenio produktivnima, ali nije precizirao kako Sjeverna Koreja namjerava ispoštovati svoje obveze o denuklearizaciji poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva.

"To su složena pitanja, ali napredovali smo u gotovo svim središnjim pitanjima, u nekima smo napravili velike korake, a u nekima još preostaje posla", rekao je.

On bi u Tokiju trebao informirati svoje japanske i južnokorejske kolege o napretku pregovora.

Svrha sastanka u Pjongjangu je izrada detaljnih smjernica prema "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka", kao što su tokom historijskog susreta u Singapuru 12. juna dogovorili američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un.

Bijes u Sjevernoj Koreji

No, nedugo nakon što se američki državni sekretar pohvalio napretkom u pregovorima, iz Pyongyanga je stiglo ljutito saopćenje.

"Amerikanci su stvarali ogroman, jednostran pritisak na Sjevernu Koreju da prekine svoj nuklearni program i odrekne se svog nuklearnog oružja", stoji u saopćenju koje prenosi državna agencija KCNA.

"Razgovori s američkom delegacijom bili su vrijedni žaljenja. Oni su izdali duh prošlomjesečnog summita", dodaje se te zaključuje:

"Ishod popratnih razgovora je vrlo zabrinjavajući jer nas je doveo do opasne faze koja bi mogla poremetiti našu volju za denuklearizacijom koja je dosad bila čvrsta."

Izvor: