Kim Jong-un nije bolestan: Sakrio se od koronavirusa

Kim
Posljednji put viđen u javnosti 11. aprila kada je predsjedavao sastankom stranačkog odbora

Kim Jong-un nije bolestan i možda se samo sklonio od pandemije koronavirusa, tvrde južnokorejski i američki zvaničnici u posljednjem pokušaju objašnjenja odsustva sjevernokorejskog lidera iz javnog života.

Sjeverna Koreja insistira na tvrdnji da u toj zemlji nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa, uprkos tome što dijeli granicu sa Kinom, gdje je epidemija i započela.

Uprkos nedavnim izveštajima koji tvrde da je Kim propustio obilježavanje godišnjice rođenja djeda Kim Il-sunga jer je podvrgnut operaciji srca, južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Jeon-čul rekao je da je razumno pretpostaviti da je odlučio da ne prisustvuje iz predostrožnosti.

- Imamo obavještajni kapacitet koji nam omogućava da pouzdano možemo reći kako nema neobičnih znakova (u Sjevernoj Koreji). Nije propustio godišnjicu...otkad je preuzeo vlast, ali mnogi događaji, uključujući proslave i bankete otkazani su zbog zabrinutosti oko koronavirusa. Mislim da to nije posebno neobično s obzirom na trenutnu situaciju - rekao je Kim Jeon-čul, navodeći da su izveštaji o operaciji srca "lažne vesti".

Snimci voza sjevernokorejskog lideraFOTO: AFP

Američki zvaničnici su rekli za Reuters kako vjeruju da je Kim Jong-un svojim privatnim vozom otišao u ljetovalište na istočnoj obali u Vonsan kako bi se zaštitio od virusa.

Kim Jeon-čul je napomenuo kako su postojale i ranije sumnje kada on sredinom januara nije viđen u javnosti skoro tri sedmice.

Lider Sjeverne Koreje je posljednji put viđen u javnosti 11. aprila kada je predsjedavao sastankom stranačkog odbora. Državni mediji od tada nisu objavili nijednu fotografiju Kim Jong-una, ali jesu prenosili izvještaje o njegovoj dnevnoj rutini.

U Sjevernoj Koreji prema zvaničnim podacima koronavirusa i dalje nema, a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su upozorili da je zemlja saopćila da je do 17. aprila testirano 740 osoba, te da niko nije bio pozitivan.