Kim Jong-un očekuje od Putina pomoć u hrani, a Rusija zauzvrat želi oružje

.
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un ovog mjeseca će posjetiti Rusiju kako bi se sastao sa svojim dugogodišnjim saveznikom Vladimirom Putinom.

 

Očekuje se da će susret ova dva lidera pojačati saradnju dvije zemlje te pomoći i Jong-unu i Putinu.

Putinu su potrebne artiljerijske granate za nastavak invazije na Ukrajinu, a njih Sjeverna Koreja može proizvesti, rekao je Fjodor Tertickiy, viši naučni saradnik na Univerzitetu u Seulu i stručnjak za sjevernokorejsku historiju i vojsku.

S druge strane, Sjevernoj Koreji je očajnički potrebna hrana i humanitarna pomoć, jer je njena izolacija tokom pandemije izazvala razornu nestašicu hrane u zemlji.

Očekuje se da će oružje i humanitarna pomoć biti glavna pitanja na stolu tokom sastanka dvojice lidera.

Tertickiy smatra da postoji granica koliko daleko ide saradnja između Pjongjanga i Moskve.

"Ništa se neće dogoditi osim ako Xi Jinping (predsjednik Kine, op.a.) ne da zeleno svjetlo", rekao je.

Kaže da će cilj Sjeverne Koreje biti da dobije barem nešto od Rusije, jer je Sjevernoj Koreji potrebna pomoć raznih vrsta, prije svega hrana.

Ono što Rusiji treba zauzvrat za ovu humanitarnu pomoć je municija za njenu invaziju na Ukrajinu, a Sjeverna Koreja ih može proizvesti u "velikim količinama".

"Sjeverna Koreja ima ogromnu vojnu industriju, a artiljerija je jako važna za Sjevernu Koreju, tako da mislim da bi oni vjerovatno nešto isporučili direktno Rusiji, posebno s obzirom na to da Rusija koristi prilično zastarjelu opremu", rekao je.

To znači da bi sjevernokorejska artiljerija, od kojih je mnoga vjerovatno kopija sovjetske municije, bila kompatibilna sa ruskim zastarjelim sovjetskim sistemima i da ne bi trebala složena prilagođavanja. To bi, zauzvrat, pomoglo Rusiji da popuni zalihe artiljerije koje je iscrpila u Ukrajini.