Kim Jong-unova moćna sestra zaprijetila susjedima: Naš prst je na okidaču

,

Sjeverna Koreja će odmah pokrenuti vojni napad kao odgovor na bilo kakvu provokaciju, rekla je u nedjelju Kim Yo Jong, sestra i ključni savjetnik vođe Kim Jong-una.

Izjava dolazi nakon što je vojska Južne Koreje saopćila da je Sjeverna Koreja u subotu ispalila više od 60 projektila u blizini svoje sporne morske granice, nakon slične akcije prethodnog dana.

Sjeverna Koreja ponovno je ispalila više od 90 projektila u nedjelju, prema Jugu.

"Još jednom jasno dajem do znanja da je sigurnosna brava okidača Korejske narodne armije (KPA) već povučena", kazala je Kim Yo Jong, jedna od najmoćnijih članova Kim Jong-unova režima, u izjavi koju prenosi država novinska agencija KCNA.

"Kao što je već objavljeno, KPA će pokrenuti trenutni vojni napad ako neprijatelj napravi čak i malu provokaciju", kazala je Kim, koristeći službeni naziv sjevernokorejske vojske.

Iako je Južna Koreja u petak održala vježbe u moru kao odgovor na granate, južnokorejska novinska agencija Yonhap rekla je da nema plana da se to učini nakon subotnjih događaja.

Vježbe s obje strane granice u petak izazvale su upozorenja stanovnicima južnokorejskih pograničnih otoka da potraže zaklon u skloništima za bombe, iako nije bilo izvješća o prelasku granata.

U izjavi, Kim je zanijekala ispaljivanje granata u subotu i kazala da je Sjever detonirao eksploziv u sklopu "taktike prevare".

Vojska Južne Koreje opisala je ovu izjavu kao psihološki rat niske razine, pozivajući Sjevernu Koreju da prekine vojne aktivnosti koje podižu napetost u blizini granice.

 

Foto: X