Kim primio izvještaj vojske o planu za napad kod Guama

Home

Kim primio izvještaj vojske o planu za napad kod Guama

Lider Sjeverne Koreje Kin Jong-un primio je izvještaj sjevernokorejske vojske o njenim planovima da napadnu područje u blizini Guama i rekao da će posmatrati djelovanje Sjedinjenih Američkih Država neko vrijeme prije nego što donese odluku, javila je sjevernokorejska zvanična novinska agencija KCNA.

"Sjedinjene Američke Države, koje su prve donijele brojnu stratešku nuklearnu opremu blizu nas, treba da prvo da donesu ispravnu odluku i pokažu djelima ukoliko žele da smanje tenzije na Korejskom poluotoku i spriječe opasan vojni sukob", navela je KCNA izjavu Kim Jong-una, prenio je Reuters.

Kim je rekao da vojska treba u svakom trenutku da bude spremna, ukoliko on donese odluku da se djeluje, navedeno je u izvještaju sjevernokorejske zvanične novinske agencije, prenosi Tanjug.

Otvoreni rat

Američki ministar odbrane Jim Mattis rekao je u ponedjeljak da ako bi Sjeverna Koreja ispalila projektil na SAD situacija bi mogla prerasti u rat.

"Ako ispale na Sjedinjene Američke Države to bi moglo vrlo brzo prerasti u rat", rekao je Mattis novinarima, prenosi Hina.

Mattis je rekao da bi Sjedinjene Američke Države znale putanju sjevernokorejskog projektila "za nekoliko trenutaka" i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam "mi ćemo ga uništiti".

Sjedinjene Američke Države nisu zainteresirane za promjenu režima u Pjongjangu ili brzo ponovno ujedinjenje dvije Koreje, poručila su dvojica visokih američkih zvaničnika.

Interes SAD-a

Šef Pentagona Mattis i državni sekretar Rex Tillerson su, u zajedničkom članku u Wall Street Journalu, istakli da SAD preferira diplomatsko rješenje nuklearne krize, naročito uz pomoć Kine, ali da ne isključuju ni vojne opcije.

"SAD nije zainteresiran za promjenu režima ili brzo ujedinjenje dvije Koreje", napisala su dvojica američkih zvaničnika.

Oni su pozvali Kinu, koja je glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje i njen saveznik, da utiče na Pjongjang i pozove tamošnji režim da skrene sa opasnog puta.

Japanski je premijer izjavio da se složio s američkim predsjednikom kako je zaustavljanje lansiranja sjevernokorejskih raketa prioritet, a japanski šef odbrane i ministar vanjskih poslova sastat će se u četvrtak sa svojim američkim kolegama kako bi potvrdili predanost Washingtona u obrani Japana, uključujući korištenje nuklearnog zastrašivanja, budući da se pojačavaju sjevernokorejske prijetnje.

Glavni prioritet

Premijer Shinzo Abe rekao je da se složio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom za vrijeme telefonskog razgovora u utorak kako je glavni prioritet učiniti sve što se može kako bi se zaustavila Sjeverna Koreja u namjeri da ispali rakete.

Također je pohvalio Trumpovo opredjeljenje da će SAD stati uz svoje saveznike u regiji u borbi protiv sjevernokorejskih prijetnji.

Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera i ministar vanjskih poslova Taro Kono putuju ove sedmice u glavni grad SAD-a kako bi se sastali s Mattisom i Tillersonom, objavila je japanska vlada u utorak.

'Vatra i bijes'

Do sastanaka dolazi zbog visokih napetosti u istočnoj Aziji i prijetnji Sjeverne Koreje da će ispaliti rakete u vode blizu američkog pacifičkog teritorija Guam.

Projektili bi trebali preletjeti preko Japana kako bi dosegli cilj što zabrinjava Tokio jer bi bojeve glave ili krhotine raketa mogle pasti na njegovu teritoriju.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je "vatru i bijes" ako Sjeverna Koreja zaprijeti SAD-u te ustvrdio da je američka vojska spremna na akciju.

"Strateško okruženje postaje sve oštrije i moramo raspraviti kako ćemo na to odgovoriti", rekao je dužnosnik japanskog Ministarstva vanjskih poslova na brifingu u Tokiju.

"Tražit ćemo od SAD-a da potvrdi obećanje o obrani, uključujući i nuklearno odvraćanje", dodao je.

U okviru dogovora o savezu Japana i SAD-a Washington je obećao da će braniti Japan. Stavio je Zemlju izlazećeg sunca pod svoj nuklearni kišobran što znači da na bilo kakav napad na Japan može odgovoriti atomskim oružjem.

Izvor: Agencije

Topic
Objavljeno: Tue, 15/08/2017 - 07:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top