fbpx Kina emitovala slike sa tamne strane Mjeseca

Kina emitovala slike sa tamne strane Mjeseca

Home

Kina emitovala slike sa tamne strane Mjeseca

Kina je danas objavila fotografije sa tamne strane Mjeseca koje su slikali lunarni rover i sonda koja ga je tu dovela, što je kineska svemirska agencija nazvala još jednim trijumfom misije na do sada neistraženom dijelu Zemljinog satelita.


Državna televizija je prikazala rover Jade Rabbit 2, što znači Zec od žada, i sondu Chang’e 4 na strani Mjeseca koja je uvijek okrenuta od Zemlje.

Fotografije su preko komunikacionog satelita poslate kontrolnom centru u Pekingu ali se ne zna kada su slikane.

"Sonda, rover i komunikacioni satelit su u stabilnom stanju. Postigli su unaprijed zadate inženjerske ciljeve i sada ulaze u fazu naučnih istraživanja. Objavljujem da je misija 'Chang'e 4', kao dio lunarnog istraživačkog programa 'Chang'e', bila uspješna", rekao je direktor kineske svemirske agencije Žang Keđian.

Na poslatim slikama se vidi kamenita površina sa oštim ivicama kratera u pozadini, što će biti izazov za određivanje budućih trasa za rover, prenela je agencija Xinhua.

Među slikama je i puna panorama od 360 stepeni sklopljena od 80 fotografija koje je sonda uslikala nakon što je izbacila rover na površinu Mjeseca.

"Iz panorame možemo vidjeti da je sonda okružena s mnogo manjih kratera, što je zaista uzbudljivo", rekao je Li Čunlaj, zamenik direktora kineskih opservatorija.

Takođe, objavljen je i 12-tominutni snimak prizemljenja "Chang'e 4", načinjen od više od 4.700 fotografija kamere ugrađene u sondu.

Vidi se kako sonda prilagođava visinu leta, brzinu i nagib dok manevriše izbjegavajući prepreke na tlu.

Naučnici se nadaju da će posmatranje kosmosa na niskim frekvencijama tamne strane Mjeseca, gde su radio-signali sa Zemlje blokirani, pomoći da se sazna više o ranim danima Sunčevog sistema i nastanku prvih zvezda u univerzumu.

Tamna strana Mjeseca je mnogo puta posmatrana iz Mjesečeve orbite, ali nikada nije istraživana na površini.

Topic
Objavio: Pet, 11/01/2019 - 16:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top