Kina je jezivo tiha dok Rusija gomila vojsku na granici, kaže australijski premijer

sadg

PREMIJER Australije Scott Morrison danas je rekao da su okolnosti oko Ukrajine "dosegle vrlo opasan stadij" nakon što je Australija privremeno suspendirala rad svoje ambasade u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

"Situacija se pogoršava, dosegla je vrlo opasan stadij", rekao je Morrison na press konferenciji. "Jednostrani i autokratski potezi Rusije su prijeteći, žele prisiliti Ukrajinu na nešto što je potpuno neprihvatljivo", dodao je.

"Kina je jezivo tiha"

Morrison je rekao da su zaposlenici veleposlanstva i njihove obitelji napustili Kijev, a troje preostalih australskih diplomata je dobilo zadaću da se presele u Lvov, grad na zapadu Ukrajine.

Australski premijer je na presici prozvao i Kinu, za koju je rekao da je "jezivo tiha" u trenutku dok Rusi gomilaju snage na granici s Ukrajinom.

Kineski predsjednik Xi Jinping ugostio je ruskog predsjednika Vladimira Putina prvog dana Zimskih olimpijskih igara ranije ovaj mjesec, a dvojica čelnika tada su govorila o strateškom partnerstvu bez „ograničenja“, podržavši se međusobno po pitanju Ukrajine i Tajvana.