Kina neće ispaliti prvi hitac u trgovinskom ratu sa SAD-om

Kina ni u kojem slučaju neće ispaliti prvi hitac u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama i neće prva nametati carine, objavilo je u srijedu kinesko Ministarstvo finansija.

Washington je objavio da će prvi val najavljenih carina ukupne vrijednosti 34 milijarde dolara kineske robe na snagu stupiti 6. jula, a Peking je obećao da će na to odgovoriti isti dan na jednak način.

Ako bi najavljene kineske carine na snagu stupile u petak, 6. jula, poslije ponoći, kao i u SAD-u, zbog vremenske razlike to bi značilo da će carine prva početi primjenjivati Kina.

Više od 800 proizvoda

Kineskim carinskim tarifama bit će pogođeno više od 800 proizvoda, u izvozu ukupne vrijednosti 34 milijarde dolara.

Nakon što su brojni mediji prenijeli da bi Kina ipak, s obzirom na dvanaestosatnu vremensku razliku, najavljene carinske tarife trebala primijeniti prije Washingtona, kinesko Ministarstvo finansija objavilo je kratko pojašnjenje.

"Stav kineske Vlade iznesen je više puta. Ni u kom slučaju nećemo ispaliti prvi hitac, odnosno nećemo nametati carinske tarife prije nego što to naprave Sjedinjene Američke Države", piše u saopćenju, bez dodatnog objašnjenja.