Kina pozvala SAD da "dva puta razmisle" o napuštanju nuklearnog sporazuma

Kina je u ponedjeljak pozvala Sjedinjene Američke Države (SAD) da "dva puta razmisle" o svojoj odluci da napuste sporazum o nuklearnom razoružanju s Rusijom iz vremena Hladnog rata.  

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je tokom vikenda svoj plan da povuče SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INT) iz 1987. godine koji zabranjuje korištenje nuklearnih raketa što se lansiraju sa zemlje dometa između 500 i 5.500 kilometara.

Tramp tvrdi da je Rusija "mnogo godina" kršila taj sporazum i da je Kina, koja nije njegova potpisnica, imala slobodu da razvija takvo naoružanje.

Dvojica vodećih republikanskih poslanika podržali su Trampove navode o Kini u nedjelju, tvrdeći da sporazum blokira SAD, istovremeno omogućujući Kini da razvija vlastito oružje.

- Treba naglasiti da je potpuno pogrešno uvesti Kinu u priču o povlačenju iz sporazuma - izjavila je u ponedjeljak portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing.

- Sporazum je igrao važnu ulogu u napredovanju procesa razoružanja i održavanja strateške ravnoteže i globalne stabilnosti. Jednostrano povlačenje iz njega imat će brojne negativne posljedice - kazala je Hua na redovnom brifingu za novinare.

Hua je izjavila kako se Kina nada da će "relevantne strane dva puta razmisliti o pitanju povlačenja", aludirajući na SAD.

U nedjelju je republikanski senator Linsdi Graham (Lindsey) podržao Trumpov plan povlačenja iz nuklearnog sporazuma, rekavši da bi SAD trebale imati slobodu da odgovore na kinesko gomilanje nuklearnih kapaciteta.

Vašington se žali skoro dvije godine da ruski raketni sistem koji ispaljuje projektile sa zemlje krši sporazum.

Drugi republikanski senator Bob Kroker (Crocker) izjavio je za CNN kako smatra da Trampov stav ima za cilj prisiliti Rusiju da se povinuje sporazumu. Historijski sporazum potpisali su Ronald Regan (Reagan) i Mihail Gorbačov i doveo je do eliminiranja skoro 2.700 nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa.

Sporazum je okončao mini utrku u naoružanju izazvanu sovjetskim razmještanjem raketnih sistema SS-20 koji su imali za cilj zapadnoevropske prijestonice, prenose agencije.