Kina prošle godine izvezla preko 220 milijardi zaštitnih maski

maske

Kinesko gospodarstvo je jedino gospodarstvo na svijetu koje je prošle godine zabilježilo rast. Rastu u godini pandemije koronavirusa najviše je doprinio izvoz medicinske opreme.

Kina je prošle godine izvezla više od 220 milijardi zaštitnih maski. Prema izvještaju kineskog ministarstva trgovine, koji je objavljen jučer, zemlja je isporučila i 2,3 milijarde zaštitnih odijela kao i milijardu testova na koronavirus.

Tako je izvoz medicinske opreme dao presudan doprinos gospodarskom usponu zemlje i imao je značajan udio u kineskoj vanjskoj trgovini. Samo su maske procijenjene na 340 milijardi juana (43 milijarde eura). Gledajući brojke vidi se da je za svaku osobu izvan Kine bilo dostupno 40 maski samo s kineskog tržišta.

“Zemlja je dala važan doprinos globalnoj borbi protiv pandemije”, rekao je novinarima zamjenik ministra trgovine Qian Keming.

Koronavirus otkriven je upravo u Kini krajem 2019. godine. Zemlja je drastičnim mjerama pandemiju stavila pod kontrolu, a nedavno je znatno ubrzala gospodarstvo. Ipak, ekonomsko okruženje za vanjsku trgovinu i investicije ove godine će ostati “teško i složeno”, upozorilo je Ministarstvo trgovine.