"Mjesto zločina očišćeno": Kina zataškala prave razmjere korone?

.
Kineske vlasti u Vuhanu možda su "zataškale" broj ranih infekcija virusa korona i "očistile mjesto zločina" na mokroj pijaci prije nego što su istražile da li je smrtonosna bolest tamo mogla da nastane, rekao je profesor Kvok-jung Juen.

 

Govoreći za BBC profesor je rekao da su zvaničnici Vuhana možda "zataškali" početni broj infekcija koje su se širile u Kini, prenosi britanski Ekspres.

 

Kineski profesor, koji je bio jedan od prvih koji je upozorio vlasti da vjeruje da virus može da se prenosi sa čovjeka na čovjeka, tvrdi da je, kada se raspitivao o mokroj pijaci za koju se sumnja da je izvor virusa COVID-19, područje očišćeno prije nego što je uzeo naučne dokaze.

 

"Kada smo otišli na pijacu u Vuhanu, nije bilo ničega jer je ona prije toga očišćena. Možemo da kažemo da je mjesto zločina očišćeno, tako da nismo mogli da identifikujemo životinju domaćina koja je prenijela virus ljudima", rekao je doktor.

 

Profesor je za BBC rekao da je zabrinut zbog sporog prihvatanja Vuhana sve većeg broja slučajeva u regionu, naročito među medicinskim osobljem, sumnjajući u zataškavanje.

 

"Vjerujem da su uradili neku vrstu lokalnog prikrivanja u Vuhanu. Lokalni zvaničnici koji bi trebalo da odmah povežu informacije nisu dozvolili da se to uradi brzo koliko bi trebalo", istakao je on.

 

Kina je više puta negirala sve navode o prikrivanju razvoja epidemije virusa korona, koja se proširila cijelim svijetom.

 

Azija se sada bori sa drugim talasom virusa korona i zemlje se ponovo bore da obuzdaju epidemiju.

 

U Kini je danas zabilježn najgori dan još od marta, kada je prvi talas krenuo svom silom. U posljednja 24 sata potvrđeno 57 novih slučajeva virusa korona, što je najveći dnevni porast od kada je širenje zaraze u martu stavljeno pod kontrolu.