KJKP „RAD“, OD PREDUZEĆA DO STRANAČKE BAZE: Poslovi za supruge, muževe i rodbinu zvaničnika SDA

info
Od velikog broja radnika sam čuo zapanjujuće informacije da je bila ustaljena praksa da se oni odvode da besplatno izvode građevinske i ostale radove na privatnim imanjima pojedinih rukovodilaca“, kaže ministar Mandić

Istraživački tim Inforadara

Posljednja finansijska revizija u KJKP Rad, jednom od najvećih javnih preduzeća u Kantonu Sarajevu, ukazuje na brojne propuste u radu, opterećenost administracijom koja ostvaruje najviša primanja, nedostatak antikoruptivinih mehanizama, manjak finansijskog izvještavanja i slično. Izvještaj je radila ugledna međunarodna revizorska kuća.

KJKP Rad danas broji oko 1.140 uposlenih, od toga je 20 posto administracije dok su ostalo manje kvalifikovani radnici koji se bave teškim poslovima – i to za male plate.

Foto: Sjedište KJKP “Rad”

Godinama je na čelu firme bio Selim Babić, kadar SDA, koji je na funkciju postavljen zahvaljujući rodbinskim vezama sa Omerom Behmenom, jednim od utemeljivača ove stranke, tvrde naši sagovornici.

MJESTA ZA MUŽEVE I ŽENE SDA FUNKCIONERA

Istražujući navode o korupciji i nepotizmu u ovom JP, Inforadar je proteklih mjeseci obavio razgovore s više radnika, bivšim i sadašnjim funkcionerima, članovima odlazeće Vlade KS. Također, u posjedu smo i urađene međunarodne revizije. Informacije koje smo dobili, a za mnoge od njih kasnije dobili i zvanične potvrde, mogu se svesti pod zaključak da je KJKP Rad godinama funkcionirao kao stranačka firma, prevashodno za zapošljavanje rodbine i prijatelja SDA, ali i izvršavanje logističkih usluga funkcionerima.

„Sadašnji gradonačelnik Sarajeva Skaka (Abdulah op.a) je ovdje uposlio šuru. Iako je njegov šura profesor geografije, u Radu radi kao PR. Skaka je doveo tada još desetak ljudi. Načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo je ovdje zaposlio suprugu Aidu. Kad je došla, imala je završenu trogodišnju trgovačku školu, a kasnije završila još godinu u Širokom Brijegu“, govori dugogodišnji uposlenik Rada, koji je iz razumnjivih razloga insistirao na anonimnosti.

Iz nove uprave ali i kadrovske službe KJKP Rad za Inforadar su potvrdili da je u ovom preduzeću kao portparol uposlen Mirza Ramić (brat Skakine supruge), inače bačelor geografije. Također nam je potvrđeno da je u Radu zaposlena i Aida Koldžo, supruga načenika Novog Sarajeva, na radnom mjestu koordinator kupaca.

Bačelor geografije Mirza Ramić danas kao portparol Rada mjesečno zarađuje približno 1.600 KM.

Mjesečna plata Koldžine supruge, kao „koordinatora kupaca“, je 1.130 KM.

Iz nove uprave Rada u izjavi za Inforadar navode da su pri analizi sistematizacije uposlenih dobili informacije od radnika o tome ko je koga zaposlio. Uglavnom je riječ o preporukama uticajnih političkih ličnosti.

Ni aktuelni gradonačlenik Sarajeva Abdulah Skaka (SDA), ni načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA), nisu odgovorili na upite Inforadara o korištenju njihovog političkog uticaja da bi zaposlili članove svoje familije na odgovarajuće pozicije u Radu. Na odgovore smo čekali više od dvije sedmice.

Foto: Gradonačelnik Skaka nije odgovorio na upit „Inforadara“. Na odgovor smo čekali 14 dana.

Dolaskom nove uprave brojni kadrovski i drugi planovi su bili odloženi. U razgovoru za Inforadar, odlazeći ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić priča da je Rad tokom proteklih godina izgubio svoju osnovnu misiju – onu pružanja usluga građanima.

„Preduzeće se pretvorilo u servis vladajuće stranke koja ovu i slične firme koristi kao poluge za održavanje na vlasti. Ilustrativan primjer je da su nam na prvom sastanku predstavnici sindikata rekli da, ako budemo pametni, tu imamo potencijal u 5.000 glasača. Tako su se na neki način razotkrili“, kaže Mandić.

Sindikat Rada nikada nije ukazivao na loše uslove u kojima radnici rade, iako su oni evidentni. Oglasili su se tek kada je smijenjen dugogodišnji direktor Selim Babić i „iskazali zabrinutost“ za opstanak firme i njihovih radnih mjesta. Drugi put su se oglasili kada su se smjenjivali izvršni direktori.

Na mjestu predsjednika sindikata trenutno je Muharem Fišo, vijećnik SDA u Općini Hadžići, a mjesto je naslijedio od Ramiza Guše. Muharem Fišo je doveden na preporuku Muje Fiše, nekadašnjeg ministra saobraćaja KS, koji je u Radu zaposlio i svoju suprugu Edinu. Ona je završila ekonomsku školu u Širokom Brijegu, a prvi posao je dobila u četrdeset i nekoj, tvrde naši sagovornici.

Muharem je doveden na poziciju rukovodioca mehanizacije, a to znači da upravlja sa 150 vozača i 200 garažnih brojeva te bi po zakonu trebao biti inženjer saobraćaja. Ipak, Muharem je 2017. godine završio poslovno pravo, i to u Travniku.

Ministar Mandić za Inforadar pojašnjava da su nalazi revizije pokazali da od tri ključna segmenta na kojima posluje Rad  – javna higijena (JH), saobraćaj u mirovanju i odjel gradnje, samo JH ima pozitivan rezultat. Ostala dva su poslovala negativno. Saobraćaj u mirovanju, a to je naplata i održavanje parkinga, kao i pauk služba, kao profitni centri poslovali su sa 800.000 KM – u minusu.

POSAO ZA 14 ROĐAKA

U Radu je zaposlen i Namik Hajdarević, suprug Samre Ćosović-Hajdarević, zastupnice SDA u Skupštini KS, kao saradnik za kontrolu i analizu naplate na parking prostoru, za šta ostvaruje mjesečna primanja viša od 1.300 KM.

Namik je u Rad došao nakon završene srednje škole. U međuvremenu je završio višu školu, što mu je priznato novom sistematizacijom kojom je dobio značajno viši koeficijent za obračun plate.

“Moj suprug je zaposlen u ‘Radu’ od 1999. godine i koeficijent mu se povećao samo jednom, i to 14.06.2018. godine u periodu sistematizacije, a koja je prouzrokovala povećanje koeficijenta plaće i ostalim kolegama iz radne jedinice, kao i ostalim uposlenicima koji su bili obuhvaćeni istom”, odgovorila je Samra Hajdarević-Ćosović na pitanje Inforadara.

Ipak, sistematizacija iz juna 2018. nije vrijedila za sve.

Niz je primjera klijentelizma i nepotizma u Radu. Prijeratni komunalac Ramiz Gušo, dugogodišnji predsjednik sindikalnog Odbora Rada, 2002. godine je uveden je u bazu kao NK radnik, no već 2007. godine postaje diplomirani ekonomista.

Diplomu je stekao na Fakultetu za poslovni menadžment u Gradišci. Dok je bio NK radnik zarađivao je približno 640 KM, kao diplomirani ekonomista zarađuje skoro 1.900 KM.

Gušo je u Radu je uposlio svoga sina, dok je kćerku Nerminu Šehović u vrijeme mandata ministra Zlatka Petrovića smjestio kao savjetnicu u Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS. Njegove kolege tvrde da je uposlio na desetine srodnika. Pregled Registra zaposlenih i javnom sektoru daje informaciju da je 14 uposlenih s prezimenom Gušo.

Ministar Mandić ukazuje na još jednu koruptivnu pojavu, a to je izuzimanje radnika tokom i nakon radnog vremena da bi odlazili raditi na privatna imanja funkcionera.

„Od velikog broja radnika, tokom ovih 12 mjeseci, čuo sam zapanjujuće informacije da je bila ustaljena praksa da se oni odvode da besplatno izvode građevinske i ostale radove na imanjima pojedinih rukovodilaca“, kaže Mandić.

BESPLATNE RUKE ZA VIKENDICE FUNKCIONERA

Inforadar je istražio i ovaj dio priče i u razgovoru sa radnicima doznali smo da je vikednica Harisa Kukavice, u Mehinim Lukama, posljednja u nizu na kojoj su radili.

Haris Kukavica je dugogodišnji uposlenik Rada. Najduže se bavio nabavom, a potom je postao izvrši direktor Rada. Danas obavlja poslove rukovodioca tehničke pripreme. Radnici svjedoče da je kroz godine padao kvalitet radnog i potrošnog materijala koji su dobijali. Haris je za to vrijeme izgradio prekrasnu vikendicu u diskretnom vikend naselju nadomak Tarčina.

Foto: Vikendica Harisa Kukavice

Kuća Kukavice je zadnja u nizu, skrivena u borovini, sa puno upozoravajućih oznaka da je područje pod video-nadzorom. Radnici s kojima smo bili na terenu u Tarčinu svjedoče kako je u alatnici rađen i proračun za izgradnju mosta preko potoka Bjelašnica. Most je bio nužan kako bi kamioni mogli prići vikendici Harisa Kukavice.

Na naš upit o istinitosti navoda ministra Mandića i radnika Kukavica je odgovorio „kako smo trebali najprije s njim pričati“ te da „zbog našeg predubjeđenja smatra nepotrebnim razgovarati na ovu temu“.

Posljedica korupcije, klijentelizma i izraženog nepotizma u KJKP Rad su duboke. Neke od njih su i pod lupom istražitelja.

„U firmi su kupovalo i najjeftinije a prikazivalo najskuplje. Sklapani su štetni ugovori sa određenim firmama, mi smo točili gorivo po maloprodajnim cijenama. Ugrađivalo se na sve načine“, govori nam jedan od uposlenika, čiji smo identitet zaštitili.

Na pitanje Inforadara postoji li u Tužilaštvu Kantona Sarajevo predmet protiv bivšeg direktora Selima Babića, glasnogovornica Azra Bavčić nam je odgovorila potvrdno.

„Postoji predmet u Tužilaštvu KS protiv osobe S.B., koji je u radu. U ovom trenutku ne možemo davati više informacija“, kazala je Bavčić za naš portal.

Selim Babić je u izjavi za Inforadar negirao da su usposlenici Rada, uz ostalo, obavljali poslove i na njegovoj vikendici u Miševićima.

Foto: Bivši direktor “Rada” Selim Babić

Foto: Vikendica Selima Babića

Pitali smo ga i jesu li istiniti navodi da je Rad služio kao baza za upošljavanja rodbine i prijatelja zvaničnika SDA. Konkretno, jesu li ga zvali Abdulah Skaka za zaposlenje šure i Nedžad Koldžo radi upošljavanja supruge.

„Upošljavanja su bila u skladu sa tadašnjim zakonom i procedurama. Izmjenama Zakona o radu 2018., nakon kojeg javni subjekti i državna preduzeća nisu mogli upošljavati bez konkursne procedure, prijašnja praksa je prekinuta. Naš kolektiv je dobijao brojne molbe za pomoć, upošljavanje… Tadašnji propisi su to dozvoljavali. E sad, neko je nekom rođak, tu se ne može pomoći, ali dalje je svako upošljavanje u skladu sa tadašnjim pravilnicima“, izjavio je Babić.