„Kladuški dani poljoprivrede 2019“: Nagrađeni najbolji, najinteresantniji proizvod kivano

Tradicionalna velikokladuška godišnja manifestacija posvećena poljoprivredi „Kladuški dani poljoprivrede“, okončana je danas.

 I 19. po redu izdanje ove manifestacije bila je prilika da vrijedni poljoprivrednici prezentiraju svoja najvrijednija grla i proizvode i pritom osvoje nagrade.

Takmičarsko-izložbenim dijelom manifestacija je završena danas, a ukupno se odvijala tri dana. U prethodna dva dana u Parku poljoprivredni proizvođači – pčelari, proizvođači voća i povrća na otvorenom i u zatvorenom prostoru i ostali, imali su priliku da građanima Velike Kladuše prezentiraju svoje proizvode, i isto su učinili i danas u naselju Poljice.

Ocjenjivačka komisija u sklopu takmičarskog dijela birala je najbolja grla u pet kategorija. U kategoriji muzna krava prvo mjesto i novčanu nagradu od 500 KM osvojilo je grlo Farme „Džanić“, drugo Farme „Kekić“ (nagrada od 300 KM), a treće Farme „Velić“ (200 KM).  

Image
Image

U takmičarskom dijelu programa u kategoriji visoko steone junice, učestvovalo je osam grla, a prvo mjesto i novčana nagrada od 300 KM pripala je grlu, čiji je vlasnik Adil Suljanović. Drugo je bilo Farme „Mašinović“ (200 KM), dok je treće bilo grlo vlasnika Muhameda Hodžića (100KM). U kategoriji tovni bikovi, prvo mjesto i nagradu od 300 KM dobio je bik vlasnika Hasana Grahovića iz Nepeka. Drugo mjesto pripalo je biku Farme „Ponjević“ a treće mjesto osvojio je bik Rasima Mustedanagića. Nagradu od 300 KM za najboljeg radnog i vučnog konja dobio je vlasnik Refik Đogić Cico iz Šumatca., dok je nagrada u iznosu od 100 KM za najboljeg u kategoriji rasplodnih ovnova otišla u ruke vlasnika Sulejmana Hušidića sa Kumarice.

Na manifestaciji su proglašeni i nagrađeni: najveći proizvođač mesa i meda, te tri najveća proizvođača mlijeka, kao i najinteresantninji proizvod. Ove godine na Javni poziv se niko nije prijavio za kategorije najveći proizvođač voća i povrća. Najveći proizvođač  mesa je  preduzeće “EURO-PROIZVOD” d.o.o. Velika Kladuša koje je proizvelo 9.720kg mesa, dok je najveći proizvođač meda Ismet Mujakić koji je ove godine prodao 910kg meda.

Image

Kad su u pitanju najveći proizvođači mlijeka prvo mjesto ubjedljivo je osvojila Farma „Džanić“ sa preko 182.000 litara mlijeka, drugo Farma „Leglić“, a treće Farma „Mašinović“.

Za najinteresantniji proizvod odabran je KIVANO, zanimljiva egzotična voćka poznata i pod drugim imenima, npr. kao afrička rogata dinja. Potiče iz Južne Afrike a uspijeva u Vrnograču. Ovu zaimljivu voćku posjetitelji su mogli vidjeti na štandu PG Sefić čiji je vlasnik Mustafa Sefić, prenosi RVK.

Organizator „Kladuških dana poljoprivrede 2019“ je bila Općina Velika Kladuša koja je kao generalni pokrovitelj osigurala nagradni fond za najbolje. Refik Tabaković, savjetnik općinskog načelnika za poljoprivredu…

Pored novčanih nagrada za najbolje koje su se kretale u rasponu od 100 do 500 KM i uz diplome, svim učesnicima je bio plaćen i prevoz stoke na manifestaciju u rasponu od 30-50KM. Pored Općine organizaciju ove manifestacije pomogli su i sponzori Pioneer sjeme Zagreb, Golić trade Gradiška, JKUP „Komunalije“ d.o.o. Velika Kladuša i MZ Vrnograč pa su im ovom prilikom za nesebičnu pomoć oko organizacije te za dodijeljene nagrade pobjednicima u pojedinim kategorijama uručene zahvalnice.

 

Image
Image