Kladuški penzioneri: Preživjeti sa minimalnom penzijom je umjetnost

.

Od oko 1.840 penzionera, članova kladuškog Udruženja penzionera njih čak 82 posto prima najnižu penziju, koja je za januar mjesec iznosila 565,18 KM. Prema riječima Rasima Redžića, predsjednika ovog Udruženja iako je januarska penzija uvećana za pet posto i dalje ne prati rast cijena i nedostatna je za život. Preživjeti sa minimalnom penzijom od 565 KM je umjetnost, ističe Redžić. Porazno je, dodaje, da je i dalje veliki jaz između minimalne i najviše penzije, a koja prema važećem zakonu do daljnjeg ostaje 2.800 KM.

Redžić ističe da su penzioneri naročito opterećeni zdravstvenim problemima, tačnije da moraju veći dio svojih penzija izdvajati za lijekove i zdravstvene usluge. Izraženiji problem su skupi lijekovi, naročito ako se ima u vidu da je penzionerska populacija najveći potrošač i kupac lijekova. Reždić kaže da se skupi lijekovi ne nalaze ili se skidaju sa esencijalne liste lijekova i da ih penzioneri moraju kupovati. Također, penzioneri sa kladuške općine moraju plaćati i specijalističke preglede ili u Domu zdravlja ili privatnim ordinacijama, ukoliko iste ne žele obaviti u Kantonalnoj bolnici.

Naš sagovornik kaže da pokušavaju kroz rad Udruženja penzionerima malo olakšati i pomoći. Jedna od takvih aktivnosti jeste upis, odnosno nabavka ogrijenog drveta, a koja je u završnoj fazi. Redžić kaže da su penzioneri pokazali veliki interes za ovakav način nabavke jer plaćaju na rate, i, iako cu cijene po prostornom metru veće u odnosu na prošlu godinu ipak su povoljnije od drugih ponuđača na slobodnom tržištu.