Kladuški poljoprivrednik Teufik Žalić: Bavljenje organskim uzgojem hrane ima potencijal

asd
Organska proizvodnja postaje sve popularnija i mladi ljudi počinju sve više da se bave ovom proizvodnjom.

Teufik Žalić iz naselja Polje nadomak Velike Kladuše je poljoprivrednik koji je shvatio da je konzumacija organski proizvedene hrane osnova zdrave ishrane i vidio šansu u plasteničkoj proizvodnji povrća.  Ideja o bavljenju ovim poslom sazrijevala je duži niz godina ,a iskustva i znanja naslijeđena  od roditelja poljoprivrednika realizirao je kroz uzgoj povrća po principima organske poljoprivrede u zaštićenom prostoru,dok jedan dio povrća uzgaja i u vanjskim uvjetima.

“Odrastao sam u porodici koja je oduvijek cijenila domaće. U poljoprivredne poslove sam se polako uključivao, učeći od svojih roditelja, i mogu reći da sam u poljoprivredi od malih nogu. Danas posjedujem jedan plastenik od 100 kvadratnih metara u kojem proizvodim nekoliko vrsta paradajza i paprike,a od ove godine sam počeo i proizvodnju na otvorenom, također paradajza i paprike, ali i patlidžana,mahuna,luka,dinja,lubenice i ostalog. Većinu posla završimo ja i supruga,a obzirom da mi poljoprivredna proizvodnja nije primarni posao, pokušavam balansirati obaveze”, kaže Žalić.

Teufik je istinski zagovarač proizvodnje eko hrane,a iako prinos nije isti kao kod proizvoda koji su tretirani hemikalijama, ovaj način uzgoja je itekako prepoznat kod kupaca koji se,kako kaže , uvijek vraćaju nazad.

“Mi se bavimo isključivo organskom poljoprivrednom proizvodnjom. Samim time, naši proizvodi nemaju  štetnih pesticida i toksičnih materija.Od gnojiva upotrebljavamo isključivo “stajnjak”, koji je nazdraviji i čuva zemlju od kontaminacije”, pojašnjava Žalić i dodaje da je za sada zadovoljan plasmanom proizvedenog.

” Naravno da uvijek može biti bolje, ali za sada uspjevamo prodavati sve svoje proizvode, a povrće koje proizvedemo završi na trpezama širom Velike Kladuše. Smatram da je to na neki način zahvaljujući povjerenju između nas i potrošača zasnovanom na našem nesebičnom radu i zalaganju. Kupci uvijek mogu doći na naše imanje i direktno kupiti proizvode, prošetati parcelom i uvjeriti se u ovu cjelokupnu priču”.

Kako bi naša poljoprivreda stala uz bok brojnim zemljama koje imaju veću poljoprivrednu proizvodnju, a istovremeno se ne mogu pohvaliti ovakvim klimatsko – geografskim uvjetima, važno je imati viziju razvoja te raznim stimulativnim metodama potaknuti ljude da se više bave poljoprivrednom djelatnošću.Posebno se to odnosi na ekološku poljoprivredu jer je potražnja za proizvodima ovakvog tipa, koji su skuplji od konvencionalnih(budući da je i sama njihova proizvodnja u prosjeku skuplja), u svijetu sve veća.

Ovo mišljenje dijeli i naš sagovornik i dodaje da u poljoprivrednoj proizvodnji svakako treba pratiti trendove razvijenijih zemalja, ali i raditi  na inovacijama, kvalitetu, plasmanu i dr.Ukoliko na sve to dodamo jaku volju i predan rad onda je uspjeh zagarantovan.