Klimatski aktivisti vandalizirali Brandenburšku kapiju, no sve će morati platiti

.
Aktivisti klimatskog pokreta Letzte Generation (Posljednja generacija) u nedjelju su crvenom bojom vandalizirali Brandenburšku kapiju, jedan od glavnih simbola Berlina. Policija, koja neprestano čuva ovaj važan berlinski spomenik, privela je 14 osoba.

 

Prosvjednici su u nedjelju ujutro polijevali vodom stupove kapija. Oštećeno je svih šest stupova istaknute građevine do visine od nekoliko metara. Boja je oštetila fasadu.

Čišćenje boje će klimatske vandale iz pokreta Letzte Generation prema prvim procjenama koštat će 35.000 eura.

Potvrdila je to glasnogovornica gradske uprave za nekretnine Marlen Koenecke za berlinske novine Der Tagesspiegel , navodeći da će iznos biti veći od prvobitno očekivanog. Korištene boje nisu topive u vodi, pa će njihovo uklanjanje biti tehnički teže.

Do visine od dva metra spomenik je već očišćen jer su donji dijelovi stupova premazani zaštitnim premazom protiv grafita. Gore će biti u gornjim dijelovima, gdje se čišćenje ne može obaviti bez visokopodiznih platformi.

U međuvremenu, berlinska uprava za baštinu izvijestila je da je zbog skidanja boje pod visokim pritiskom površina mjestimično oštećena. "To je utrka s vremenom jer se boja još stvrdnjava", naveli su iz ureda.

Vlasti namjeravaju od prekršitelja nadoknaditi troškove skidanja boja.

Berlin i njemački političari oštro su osudili čin klimatskih ikona je njemačke metropole, ali i simbol njenog jedinstva, kao i jedinstva Njemačke u cjelini.

Od 1961. do pada komunizma 1989. bio je zatvoren za javnost jer se nalazio u graničnom pojasu između bivšeg DDR-a i Zapadnog Berlina. Zloglasni Berlinski zid stajao je samo nekoliko metara od spomenika.

Foto: Twitter