Klinton: Noćna mora koju ste preživjeli nikad vam se nije vratila

asd
On je dodao da se nada "da ćete danas proslaviti činjenicu i da je odrasla čitava jedna generacija bez užasa rata"

Bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) obratio se večeras na ceremoniji povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog spoprazuma.

- Čast mi je što sam vam se danas pridružio u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma i završetka dugogodišnjeg etničkog nasilja u BiH. Uvijek ću vjerovati na ono što smo postigli kampanjom NATO-a i poslije u teškim pregovorima u Dejtonu predstavlja najvažniji dio postignuća mog predsjedničkog mandata. Još uvijek žalim što nam je trebalo toliko vremena da ujedinimo sve prijatelje Bosne kako bi se spriječilo ubijanje i što je trebao da se desi užasan genocid u Srebrenici kako bi potakli sve članice NATO-a na djelovanje. No danas nakon 25 godina više sam zahvalan što sam održao mir koji smo dogovorili u Dejtonu. Noćna mora koju ste tada preživjeli nikad se nije vratila - kazao je Klinton.

On je podsjetio da je potrebno još mnogo toga uraditi i podsjetio na nepoštivanje vladavine prava. 

- Poznate su nam duboke unutrašnje tenzije koje i dalje traju. Znamo da i dalje ima premalo ekonomskih mogućnosti posebno za mlade ljude. Znamo da se u zadnjoj deceniji stalno vraćao tvrdokorni nacionalizam, nepoštivanje vladavine prava, opasna retorika među političarima koji raspiruju stare tenzije da bi ubrali kratkoročne političke poene - istakao je Klinton.

On je dodao da se nada "da ćete danas proslaviti činjenicu i da je odrasla čitava jedna generacija bez užasa rata".

- Nikada ne zaboravite to veliko dostignuće, dok se suočavate sa današnjim i budućim izazovima. Neka vam to donese novi osjećaj odlučnosti da gradite naprednu, prosperitetnu i inkluzivnu budućnost - kazao je Klinton.