Ključna pitanja nakon tragedije kod Zvornika

Slučaj eksplozije pumpe u mjestu Šepak, opština Zvornik, primjer je ekstremne situacije, poručuju iz Republičkog inspektorata, nadležnost za kontrolu pumpi.

Za sada je kažu evidentno da je udar, uslijed saobraćajne nesreće, narušio nadzemne plinske instalacije i automat za istakanje zbog čega je došlo do curenja gasa.

"Postoje na samom rezervoaru, u toj armaturi, sistemi koji bi trebali da odrade, ali sada je pitanje. To će uviđaj i vještaci ustanoviti, da li je udarom tog vozila u instalaciju i tih protolomnih ventila - ventila koji treba da brzo spriječe curenje gasova iz rezervoara", rekao je glavni republički inspektor za zaštitu od požara Radenko Popović.

Posljednji pregled pumpe u Šepku Republički inspektorat izvršio je u aprilu, tada je izdato rješenje koje se tiče gromobranske instalacije. Preporuka inspektora sprovedena je kažu u Inspektoratu u predviđenom roku od mjesec dana.

"Za pumpu Nešković svježe je dobivena upotrebna dozvola prije tri godine, u 10. mjesecu 2016. godine. Sve su dozvole pratile tu izgradnju od prostorno-planske dokumentacije, lokacijskih uslova, građevinske dozvole, do upotrebne, kada je i stavljena", potvrdio je republički inspektor.

Popović pojašnjava da se periodično testiraju rezervoar te kompletna armatura na rezervoaru.

"Najčešće benzinske stanice kontrolišemo u ljetnom periodu kada su i rizici maksimalno najveći zbog vanjskih temperatura, plin je rastvoren pod pritiskom", pojašnjava sagovornik N1.