Klub Bošnjaka predao zahtjev za vanrednu sjednicu Doma naroda FBiH

Klub Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta predao je na protokol ove institucije zahtjev za održavanje vanredne sjednice ovog doma s jednom tačkom dnevnog reda a to je Prijedlog zakona o izbornim jedinicima i broju mandata Parlamenta FBiH.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, ovo je učinjeno budući da predsjedavajuća Doma Lidija Bradara još nije sazvala sjednicu ovog Doma.

U skladu sa članom 88. Poslovnika o radu Doma, kako su naveli, predsjedavajuća jedužna u roku od 14 dana po prijemu pisanog prijedloga dvije trećine delegata jednog od klubova naroda sazvati sjednicu.
 



"Imajući u vidu činjenicu da je 2018. izborna godina u BiH te da je CIK raspisala Opće izbore 8. oktobra, kao i činjenicu da je Parlament imao obavezu da u skaldu sa Izbornim zakonom osigura maksimalne demokratske standarde u pogledu određivanja broja i strukture mandata članova Parlamenta na osnovu kojih biizbori
bili održani i izborni rezultati implementirani, dvije trećine Kluba Bošnjaka predlaže sazivanje sjednice doma naroda", stoji u pisanom zahtjevu.

Inače, ovo zakonsko rješenje je već usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH a predložili su ga klubovi zastupnika SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke. 

Riječ je o zakonskom rješenju koje bi trebalo omogućiti implementaciju rezultata oktobarskih parlamentarnih izbora, odnosno zakonu koji tretira odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.